Naslovna  |  Beležnica  |  Biblioteka  |  Knjige članova  |  Romani novinarke Mariore Stojanović: „Kuća od peska“ i „Sudbina putuje vozom“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Knjige članova

14. 03. 2024.

Autor: A.Momčilović Izvor: UNS

Romani novinarke Mariore Stojanović: „Kuća od peska“ i „Sudbina putuje vozom“

Publicistkinja, novinarka i članica Udruženja novinara Srbije (UNS) Mariora Stojanović objavila je dva romana - „Kuća od peska“ i „Sudbina putuje vozom“.

Roman „Kuća od peska“ govori o borbi između onogo što želimo i što nam se događa u stvarnosti, a radnja romana otvara pitanja o moralu, osećanjima, politici.

„Zašto se događa to što se događa na sentimentalnom i društvenom planu, zašto nam stvari protivureče, a snovi nestaju i postaju iluzija, neka su od pitanja koja su pokrenuta u ovoj knjizi“, smatra književnik Slavko Almažan.

Po njegovim rečima, reč je o romanu naše intelektualne zrelosti, bez ukrasa, patetike, izveštačenosti. Likovi su dobro izabrani, intelektualni, natprosečnih ambicija, imaju šansu da se istaknu, ali i da, kako kaže Almažan „ispadnu iz krute životne igre“.

„Roman dokazuje veoma plastično i lucidno da smo, u ma kakvoj situaciji se nalazili, blizu poraza“, smatra Almažan.

Za pesnika, dramaturga, publicistu i izdavača Niku Čobanua „Kuća od peska“ donosi opomenu da živimo u svetu u kojem ništa od onoga što bismo želeli da učinimo ne zavisi od nas samih.

Kako je rekao, „Kuća od peska" nas osvaja jer je živa, neprestano pulsira, poput peska koji je u stalnom pokretu“.

„Sudbina putuje vozom“ je peti roman Mariore Stojanović.

Ana Marija Dina, slikarka i književnica, glavna je junakinja romana „Sudbina putuje vozom“. Kroz njen lik, autorka je predstavila sudbinu moderne, emancipovane žene u današnjem svetu.

„Marija je bila poslednja žena o kojoj bih pomislila da bih mogla da pišem. Njen neočekivani predlog bio mi je veliki izazov – još jedna potvrda činjenice da svi žele da se vide u ogledalu tuđih očiju“, reči su autorke knjige.

„Pisati o prijateljici koju oduvek znaš je jedno, ali o nekome koga poznaješ tek neko vreme je sasvim drugo, smatra autorka romana i dodaje da je bezbroj puta imala priliku i zadovoljstvo da razgovara sa glavnom junakinjom svog romana, ali da je uvek imala utisak da je ne poznaje dovoljno.

Autorkina junakinja je poreklom iz Bukurešta, tamo je i odrasla. Približnih su godina. Nisu provele detinjstvo zajedno, niti su išle zajedno u školu. Studirale su u sasvim različitim sredinima, svaka u svojoj zemlji.

„Razdvajaju nas čitave biblioteke, ali imamo i sličnosti. Istina je da smo vrlo brzo postale bliske, da nam je stalo do našeg prijateljstva i da mi je otkrila sve što joj je na duši, ali sve to u zrelim godina već su stečene mudrosti“, priča autorka o svojoj junakinji, Mariji Dini.

„Mariora Stojanović, ova Šeherezada Vojvodine, već nas je navikla da sa radošću očekujemo njene romane, u kojima likovi i njihove sudbine otvaraju uzbudljiva pitanja za razmišljanje o životu“, rekla je književnica i profesorka na Katedri za rumunski jezik, književnost i kulturu na Filološkom fakultetu u Beogradu Mariana Dan.

Dodala je da pripovedanje budi poseban interes, zato što se autorka u romanu dotakla mnogih životnih pitanja današnjice poput sudbine školovane žene u odnosu na njen lični život, nemire koje sa sobom nose preseljenje iz jedne u drugu državu, problem kulture i mentaliteta, prikaz društvenih sredina, stanje deteta odraslog bez jednog roditelja, kao i složenost odnosa između muškarca i žene danas.

„Roman ima svoj oblik, napisan je inteligentno, eksplicitnost priče je sjajna, čita se u jednom dahu. Struktura romana je veoma organizovana, deluje umirujuće, a jezik u njemu je zvučan, prijatan i sugestivan“, mišljenja je književnik Slavko Almažan.

Mariora Stojanović rođena je prvog januara 1952. godine u Banatskom Novom Selu.

Zavšila je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Profesionalnu karijeru započela je na Radio-televiziji „Novi Sad“, a bila je i višegodišnji novinar i direktor NIU „Libertatea“.

„Prvi njen roman „Veronika“ objavljen je 2008. godine, a nastavk ove knjige je roman „Pričaj mi o majci“ koji je objavljen 2012. godine. Romanom „Prozor pod oblacima“ 2014. godine zaključuje se ova banatska trilogija. Sva tri romana objavljena su na srpskom i rumunskom jeziku.

Roman „Kuća od peska“ je objaljen 2018. godine, a proglašen je za roman godine Izdavačke kuće Libertatea za 2018. i 2019. godinu.

Takđe, ovo značajno priznanje, dodeljeno je i za knjigu „Sudbina putuje vozom“. Roman je u novembru 2023. proglašen za knjigu 2022. godine Izdavačke delatnosti Libertatea.

Izdavač za obe knjige je Novinsko-izdavačka kuća Libertatea iz Pančeva. Prevod knjiga sa rumunskog na srpski jezik načinila je sama autorka ovih romana.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi