Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Sa izložbe fotografija "Deset muzičkih minuta": Anđelko Vasiljević je kadar za dobar kadar
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

14. 02. 2023.

Autor: M.Stojanović Izvor: UNS

Sa izložbe fotografija "Deset muzičkih minuta": Anđelko Vasiljević je kadar za dobar kadar

Član Udruženja novinara Srbije (UNS) i fotoreporter dnevnog lista „Politika“ Anđelko Vasiljević je na izložbi fotorafija, koja je otvorena juče u Studentskom kulturnom centru (SKC), predstavio 10 minuta pred nastup muzičkih umetnika koje je zabeležio objektivom. Fotografije će biti izložene do 27. februara.

„Novinar sam koji pravi informaciju kroz objektiv. Fotografišem umetnike koji su ostavili i svakodnevno ostavljaju trag u umetnosti“, napomenuo je Vasiljević.

Na izložbi je prikazano preko 30 fotografija domaćih i stranih muzičara koji su obeležili čitav muzički period.

Prikazane su fotografije koje su nastale predhodnih 15 godina na koncertima u Beogradu za vreme „deset muzičkih minuta“, koliko je fotoreporterima dozvoljeno da fotografišu muzičare pred početak koncerta. Deset minuta ima svaki fotoreporter da zabeleži pravi momenat i da u prenesu informaciju, atmosferu ali i da dočara emociju.

Fotografija Bi Bi Kinga koja seže daleko u prošlost predstavlja jednu od najstarijih na ovoj izložbi.  Prikazane su i fotografije na kojima su džez basista i kompozitor Stenli Klark, čuveni španski flamenko kompozitor i gitarista Pako De Lusija. Pored fotografija na kojima su strani muzičari, prikazane su i one na kojima su Stefan Milenković, Bora Đorđević, Ksenija Pajčin i mnogi drugi domaći muzički umetnici.

Dimitrije Bukvić , pisac i sociolog našalio se da u svojstvu predgrupe opisuje rad fotoreportera koji je pokazao da je „kadar za dobar kadar“.

Video: UNS

„U svojoj dugogodišnjoj fotoreporterskoj karijeri Vasiljević dokazuje da njegove fotografije nisu samo za dnevne novine i da on ne slika sutradan već slika za sutrašnjicu“, rekao je Bukvić.

Nakon postavke portreta poznatih ličnosti „od lica do lica“, organizovana je nova izložba sa više od trideset fotografija domaćih i stranih muzičkih zvezda – „Deset muzičkih minuta“. Vasiljević je juče najavio i narednu izložbu koju, kako je rekao, nećemo dugo čekati.

Podsetimo, Anđelku Vasiljeviću je 2018. godine uručena godišnja nagrada UNS-a „Laza Kostić“ za fotografiju.

 

Komentari (2)

ostavi komentar
sre

15.02.

2023.

Momcilo Karan [neregistrovani] u 21:22

Bravo

Bravo za Anđelka i njegov rad, i novu izložbu

Odgovori
sre

15.02.

2023.

Momcilo Karan [neregistrovani] u 21:22

Bravo

Bravo za Anđelka i njegov rad, i novu izložbu!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi