Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska o ukidanju PDV-a na ćirilična izdanja (2015)

12. 06. 2015.

Autor: Višnja Aranđelović

Spasavanje redova na ćirilici

„Politika” i „Večernje novosti” pokrenuli su akciju da novine koje se štampaju na ćirilici potpuno budu oslobođene poreza

Odluku skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje da većinom glasova podrži inicijativu poslanika SNS-a Saše Mirkovića da se smanji PDV na dnevne, monografske i serijske publikacije sa 10 na pet odsto i na oglašavanje u štampi sa 20 na 10 odsto, mediji su dočekali sa oduševljenjem i olakšanjem, jer je štampa u izuzetno teškom položaju. Kako bi inicijativa o smanjenju poreza prerasla u obavezu, neophodno je da se izmeni član 23 Zakona o PDV-u.

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je u četvrtak da smanjenje PDV-a na štampu ne bi bio fiskalni problem za budžet, ali da nije siguran da bi to značajno pomoglo štampanim medijima.

– Mislim da je mnogo važnije da se u obrazloženju tog predloga zakona pokaže šta se time postiže, odnosno da je mnogo važnije ono što se dešava u svetu, gde se štampani mediji brzovito smanjuju u informativnom prostoru – kazao je ministar finansija.

A u evropskom informativnom svetu, koji političari u Srbiji često uzimaju kao primer za dobro uređen sistem, već duže vreme porez za medije iznosi pet odsto, i to u najgorem slučaju. U najboljem, poput Francuske i Danske, štampa je potpuno oslobođena plaćanja PDV-a. Smanjenje, pa i ukidanje poreza, bila je prva pomoć koju su svojim novinama dale zemlje EU.

Ratko Dmitrović, generalni direktor kompanije „Novosti”, podržava odluku Odbora za kulturu i informisanje i dodaje da su čelni ljudi dnevnih listova „Politika” i „Večernje novosti” pokrenuli akciju da novine koje se štampaju na ćirilici dobiju dodatne pogodnosti. To podrazumeva da u celosti budu oslobođene poreza.

– Osim što neguju ćirilično pismo, reč je o listovima koji pišu o ozbiljnim temama. S obzirom na to da nisu podlegli tabloidnom žurnalizmu, odrekli su se i jednog dela tiraža, pa se nadam da će to naići na razumevanje Vlade – kaže Dmitrović.

Osim „Politike” i „Novosti”, tekstovi se na ćirilici objavljuju i u vojvođanskom „Dnevniku”, kao i u nedeljnicima „NIN” i „Pečat”.

Glavni i odgovorni urednik „Pečata” Milorad Vučelić naglašava da to nije ni političko ni ideološko, već – pitanje svih pitanja.

– Mi se zalažemo za nešto što bi trebalo da se podrazumeva, ali kad to već nije tako, onda moramo da pokrenemo akciju. To nije borba za ideologiju, borba za ovakvo ili onakvo pisanje. To je borba za nacionalni identitet i za opstanak ćirilice – kaže Vučelić.

Ideju da PDV bude ukinut za štampane medije na ćirilici podržalo je i Udruženje novinara Srbije (UNS). Kako za „Politiku” objašnjava Nino Brajović, generalni sekretar UNS-a, razlozi za to su opravdani.

– Štampani mediji koji koriste ćirilicu imaju veće softverske troškove. Uz to, tekst pisan ćirilicom zauzima 20 odsto veći prostor nego latinicom. Dakle, ako bi se ova ideja usvojila, pomenuti mediji ne bi trebalo da se posmatraju kao privilegovani. Naravno, posebno treba pomenuti ono što ne može da se meri novcem, a to je zaštita ćirilice kao nacionalnog pisma koje je u defanzivi – kazao je Nino Brajović i podsetio da je UNS pokrenuo sajt ćirilovanje.srb, koji promoviše upotrebu tog pisma u medijima.

Ovu ideju načelno podržava i Dragan Vučićević, iako dnevni list „Informer”, čiji je glavni i odgovorni urednik, tekstove objavljuje na latinici.

– Nemam ništa protiv, ali nisam siguran koliko bi Ustav to dozvolio, odnosno da tu odluku ne bi video kao diskriminaciju, naročito prema listovima nacionalnih manjina – smatra Vučićević.

Naš sagovornik misli da bi mnogo bolje za sve štampane medije bilo da Vlada usvoji predlog Nacionalne asocijacije novina i izdavača i dozvoli oglašavanje akcizne robe. To je, objašnjava Vučićević, još jedna od mera kojima su pribegle i EU i SAD, kako bi spasile štampu od nadolazeće ekonomske krize.

– Dozvola da se reklamiraju alkoholna pića, farmaceutski proizvodi, lekarska i advokatska praksa bila bi mnogo korisnija nego bilo kakvo smanjivanje PDV-a. Nemam ništa ni protiv toga, ali je nemoralno da izdavači, takozvane multinacionalne kompanije, koji se hvale milionskim profitom i istovremeno otpuštaju mnogo novinara, traže od države da se odrekne dela poreza. Zbog čega? Samo da bi oni imali enormno velike plate. To je perverzno – smatra Vučićević.    

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi