Naslovna  |  Aktuelno  |  Polemika: Čomski, RTS i Šarli Ebdo (2015)  |  Da ga vidim, Milanovića bih oterao sa bratovljevog groblja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Polemika: Čomski, RTS i Šarli Ebdo (2015)

23. 01. 2015.

Autor: Jovana Radovanović Izvor: Naše novine

Da ga vidim, Milanovića bih oterao sa bratovljevog groblja

Miroslav Medić, brat jednog od poginulih tehničara Siniše Medića, za Naše novine kaže da Dragoljub Milanović, bivši direktor RTS-a, nema šta da traži na grobu njegovog brata, koji je nastradao u bombardovanju te medijske kuće.

Ne bih voleo da dođe na spomenik. Oterao bih ga odatle ogorčeno poručuje Medić i dodaje da Milanović nema nikakva prava da se pojavljuje ni na Tašmajdanu, gde se nalazi spomenik.

Neprihvatanje

Oštra Medićeva reakcija usledila je posle ekskluzivne ispovesti Milanovića Našim novinama, koji je između ostalog ispričao da je zbog batina koje je dobio 5. oktobra 2000. i on sam „Šarli“.

Milanović je u razgovoru za Naše otkrio da za poginule u bombardovanju RTS-a pali sveće, ali da nije odgovoran za njihovu smrt i da vlast nije znala kada će neprijatelj da gađa i šta. Palim sveće u svakoj prigodi, i u crkvi i na grobljima, za te ljude.

Nažalost, ne mogu na sve grobove da odem. Da sam odlazio na spomenik koji su tako gnusno podigli na Tašmajdanu, pljuvali bi me, ali bih voleo i tamo da odem i upalim sveću rekao je Milanović. Miroslav Medić, koji je i sam radnik RTS-a, kobnog 23. aprila 1999. godine, kada je bombardovana zgrada televizije, imao je slobodan dan, dok je njegov mlađi brat Sinša bio na svom radnom mestu. Kao svedok dešavanja u Aberdarevoj 1 Medić ističe da je nesumnjiva krivica nekadaš njeg direktora RTS-a, te da je pod njegovom palicom glavni i odgovorni urednik informativnog programa Milorad Komrakov ubeđivao radnike da su bezbedni.

Danima smo bili zabrinuti za bezbednost, stalno smo razmiš ljali o tome kada ćemo biti pogođeni i zato me vređa Milanovićeva izjava da nije kriv. Oni su nas ubeđivali da nismo cilj NATO-a kaže Medić i dodaje da je dužnost bivš eg direktora bila da ih izmesti odatle.

Da je Milanović odgovoran za stradanje radnika smatra i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović, koji ističe da nije tačno da niko ne pominje stradale radnike, te da je Komisija za zaštitu novinara među teme kojima će se baviti uvrstila i ovu nesreću. On nema prava da govori o stradanju tih ljudi, na sudu je utvrđena njegova odgovornost kaže Obradović i dodaje da ne negira odgovornost NATO-a za smrt radnika, ali da ne postoji nikakva dilema da su krivi i Milanović, ali i oni koji su u tom trenutku upravljali državom.

Skloništa ostala prazna

I profesor FPN-a Rade Veljanovski takođe ne sumnja u to da su za pogibiju ljudi odgovorni politički rukovodioci i rukovodstvo RTS-a. U RTS-u je godinama pre toga postojao precizno razrađen plan preseljenja nekih od osnovnih funkcija radija i televizije ukoliko zemlja dođe u tu situaciju objašnjava Veljanovski i dodaje da je u to vreme državna televizija imala svoje pogone i na Zlatiboru, te da su i te kako imali gde da se sklone.

Bivši direktor Radio Beograda ističe da nema spora o tome da mediji ne smeju biti nikakvi ciljevi, ali da odgovornost moraju da preduzmu i oni koji radnike nisu dislocirali u stanju opšte opasnosti. Milanović može da priča šta hoće, odležao je svoju kaznu i slobodan je građanin, ali po mom mišljenju, bilo bi mu pametnije da ćuti - zaključuje Veljanovski.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi