Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Polemika: Čomski, RTS i Šarli Ebdo (2015)

26. 01. 2015.

Autor: Basara Izvor: Danas

Ljilja, Noam i Pengo

Velikani slobodarske misli, Noam Čomski i Ljilja Smajlovićka sitnije ribe da i ne pominjem ovih su dana prionuli na posao poistovećivanja zločina u redakciji Šarli ebdoa i (ništa manjeg) zločina u kome je prilikom bombardovanja RTS-a, izginulo šesnaest osoba, nedužnijih ako se tako sme reći kad se govori o mrtvima od Šarlijevih karikaturista.

Na prvi pogled krajnje bogougodno od strane Čomskog i Smajlovićke, ali ima tu jedno vrlo zaguljeno „ali“.

Pariski, naime, teroristi nisu unapred obavestili francusku vladu i generalitet o svojim namerama, a garantujem da francuska vlada i generalitet u apsurdnom slučaju da su obavešteni ubilačku nameru terorista sasvim sigurno ne bi iskoristili u propagandne svrhe.

Francuska bi u najmanju ruku evakuisala redakciju, a ubice poapsila ili im smrsila konce. U tome leži dvostruka monstruoznost pogibije zaposlenika RTS-a. Ti su potpuno nedužni ljudi u izvesnom smislu dvaput ubijeni. NATO jeste povukao obarač i jeste odigrao ulogu neplaćenog ubice, ali pravi naručioci ubistva su sedeli u Beogradu. Mnogi od njih tu još uvek sede.

A tu sedi i Smajlovićka i posipa li posipa nepočinstva šećernim prahom. Već smo ovde govorili o tome da je u ratu neprijatelju u datom slučaju NATO paktu razaranje i ubijanje u opisu radnog mesta i da se nad tom zlokobnom činjenicom ovog guravog sveta ibrete samo naivčine i pokvarenjaci.

Ali je isto tako u opisu radnog mesta napadnute države u ovom slučaju Srbije da svoje građane zaštiti kako zna i ume. Kako li je poslovično pronicljivoj Smajlovićki promaklo da država Srbija ne samo da nije zaštitila RTS-ove zaposlenike, nego ih je svesno gurnula u smrt ne bi li pazi sad ovo! još jednim zločinom popravila svoj zločinački imidž koji sada, kako vidimo, naknadno popravljaju Ljilja i Noam.

Za razliku od Smajlovićke, Čomskom ništa ne zameram. On, čovek em nije odavde, em radi svoj posao, uočava globalne nepravilnosti, i serucka uokolo o pošastima imperijalizma, to mnogi visoko cene, ja, pak, držim da je doprinos Noamovih jeremijada smanjenju globalnog zla da se izrazim grubo, ali primereno ravan Pengovim mudima.

Sve u svemu, od Čomskog nikakva korist, ali nikakva ni šteta. Ali je bezbeli šteta što Ljilja „Marcipan“ Smajlovićka u „najstarijem dnevnom listu na Balkanu“ tendenciozno zabašuruje nepočinstva jednog ubilačkog režima koji je Srbiji naneo (i još uvek nanosi) više zla od spoljašnjih srpskih dušmana i koji nije prezao da tokom bombardovanja liši života i Slavka Ćuruviju, Smajlovićkinog kolegu (i poslodavca), kome Ljilja, kao predsednica UNSa, uredno polaže svoje zašećerene vence.

U neku ruku je prirodno da „najstariji dnevni list na Balkanu“ i njegova urednica pate od staračke demencije. Ali da li je to prirodno i za Srbiju? Ne znam. Pitajte Čomskog. Ili bolje Penga.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

18.02.

2015.

PAMTIM [neregistrovani] u 21:25

"GASIRANI" PISAC

Mora da je potpisnik Basara bio previše "gasiran" kada je ovo pisao! Ma,kakav Čomski, taj nema pojma,ovaj lik ima, naročito u prvoj birtiji. Ma kakva Ljilja, nema ni ona pojma,ona štiti Miloševića,a nigde mi koji smo takodje čitači Politike to ne uočismo.A da li je te teške godine trebalo obznaniti kroz novinarski tekst i reći - "Ovo su zločinci NATO učinili" ,a onda da se razgovara da li je nešto trebalo učiniti.Da li potpisnik BASARA se pita i da li ,kada ovako piše, je trebalo da se ućutka RTS , da ćuti, da ne bude srpska, da bude NATOVSKA , da hvali agresore, da ne odgovara na njihove trvrdnje da Rubina da je na gradskom stdainu u Prištini koncentracioni logor za Albance, da je muništena minama kuća Rugove,a on ubijen, da se na imanju jednog Albanca nalazi masovna grobnica(Albanac u kamere kaže i pokaže da nema ništa od toga) ., da ćuti na tvrdnje da je voz u Grdeličkoj klisuri "naleteo" na projetil nemačkog vaoona "tornado"...itd. Ne nedjoh u ovom tekstu ni jednom da se o NATO govori kao zločinačkom,ali zato o režimu i drugima - ,e, oni su zločinački. Aman,pisanje u "gasiranom " stanju ,pa makar to nije iz funkcije ambasadora na Kipru, uverk uputno.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi