Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  UNS i DNKiM: Vlada Kosova krši pravo Srba na slobodno informisanje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

01. 02. 2022.

Izvor: UNS

UNS i DNKiM: Vlada Kosova krši pravo Srba na slobodno informisanje

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) protestuje što Vlada Kosova nije dozvolila da ekipe četiri medija koji informišu na srpskom jeziku prate jučerašnju konferenciju za novinare kosovskog premijera Aljbina Kurtija sa izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i Specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i traže izvinjenje organizatora skupa novinarima ovih medija.

Izveštač Juronjuza Anđelka Ćup izjavila  je UNS-u da srpske novinare ljudi iz vladinog protokola nisu pustili zbog navodne epidemiološke situacije, iako je dozvoljeno da u prostoriji bude do 30 ljudi. Pored ekipe Juronjuza, ispred Vlade su ostali izveštači RTS-a, Prve televizije i portala Gračanica onlajn.

UNS i DNKiM ističu da je ovo još jedno u nizu kršenja prava srpske zajednice zbog kojeg novinari koji izveštavaju na srpskom jeziku najmanje što zaslužuju jeste javno izvinjenje.

UNS i DNKiM ukazuju da se ovakvim postupkom ugrožava  pravo na informisanje, koje je zagarantovano brojnim međunarodnim konvencijama.

Podsećamo da je UNS u više navrata ukazivao na kršenja Zakona o upotrebi jezika na Kosovu od strane kosovskih i međunarodnih institucija.

UNS i DNKiM će nastaviti da prate i ukazuju na nepoštovanje ustavnih i zakonskih obaveza o ravnopravnoj upotrebi srpskog jezika na Kosovu poput današnjeg kršenja jednog od osnovnih prava novinara da slobodno izveštavaju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi