Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Šaban Beriša priznao da je srušio ploču Đuru Slavuju i Ranku Pereniću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

06. 02. 2019.

Autor: K. Kovač Izvor: UNS

Šaban Beriša priznao da je srušio ploču Đuru Slavuju i Ranku Pereniću

Osumnjičeni Šaban Beriša (47), priznao je da je 30. januara 2019. godine bagerom iščupao ploču otetim novinarima Đuru Slavuju i Ranku Pereniću, stoji u izveštaju policije u Đakovici u koji je UNS imao uvid. U izveštaju je navedeno i da je delo bilo „etnički motivisano“. „Policija je izvršila uviđaj 4.2.2019. godine i otkrila da je ploča namerno uklonjena bagerom i bačena 20 metara od mesta gde je bila postavljena. Ploča je preuzeta sa mesta izvršenja dela i doneta u Policijsku stanicu u Orahovcu gde su identifikovani i osumnjičeni i bager“, stoji u izveštaju.

Inače, uviđaj je izvršen tek nakon što su predstavnici UNS-a 3. februara utvrdili da je ploča iščupana i građevinskom mašinom bačena dvadesetak metara dalje. Oni su tada obavestili policiju koja je rekla da je dan ranije već obavila uviđaj, što očigledno nije bilo tačno.  Tek nakon što je UNS objavio informaciju o sedmom po redu rušenju ploče otetim novinarima, policija je obavila uviđaj i odnela ploču.    

Kako se navodi u izveštaju, Šaban Beriša juče je„saslušan u prisustvu advokata i priznao je delo za koje je osumnjičen“.

„Državni glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Đakovici je obavešten, a po njegovom nalogu predmet se vodi po redovnoj proceduri kao uništenje ili oštećenje imovine (oštećenje memorijalne ploče), član 333, tačke 3 i 4“, navodi se u izveštaju.

U izveštaju stoji da je delo etnički motivisano, te da je ploča srušena 30. januara u 11 sati.

Ovo je prvi put da je odgovorni za rušenje ploče identifikovan i uhapšen.

„Pozdravljam pronalaženje počinioca koji je srušio ploču nestalim novinarima i očekujem da će biti procesuiran od strane pravosudnih organa u najkraćem roku. Ovim slučajem će se u neku ruku pokazati u kojoj meri je pravosudni sistem na Kosovu efikasan i koliko se poštuje vladavina prava. Nadam se da će ovo hapšenje doprineti rasvetljavanju sudbine nestalih novinara i da ćemo konačno saznati šta se desilo našim kolegama“, rekao je predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić.

Podsetimo, ploča postavljena na mestu gde su 21. avgusta 1998. godine oteti novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić 30. januara porušena je i odnesena sedmi put za poslednjih šest godina.

Nedaleko od mesta gde je bila 3. februara pronašli su je predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) na Kosovu Budimir Ničić i član Uprave UNS-a Živojin Rakočević.

Na mestu gde je bila postavljena bili su vidljivi tragovi građevinske mašine kojom je ploča sa postoljem iščupana. Oko tog mesta nalazila se velika količina zemlje, građevinskog šuta i kostiju životinjskog porekla.

Na ploči koju su poslednji put postavili članovi Udruženja novinara Srbije 15.  maja 2018. godine na srpskom i albanskom jeziku piše “Ovde su 21.8.1998. godine otete naše kolege novinari, Đuro Slavuj i Ranko Perenić - tražimo ih”.

Novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić su 21. avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočištu da urade prilog o povratku otetih monaha. Prema podacima  dobijenim od njihovih porodica, poslednji put viđeni su u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima. Greškom su krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom OVK.

Kako je UNS u svom istraživanju saznao, tadašnji urednik Radio Prištine i rukovodilac Medija centra u Prištini Milivoje Miki Mihajlović na dan nestanka Perenića i Slavuja video je izveštaj Vojske Jugoslavije o prisluškivanju OVK u kom je bilo zabeleženo: "Dva paketa su donesena do Bele Crkve" (naselje u Orahovcu). Kako je rekao UNS-u, tamo je odmah poslao novinara Njujork Tajmsa Majka O’Konora.

„Kada se vratio pitao me je za serijski broj njihovog diktafona. Znao sam broj, jer sam ga lično kupio. Video je ’soni’ koji su Ranko i Đuro poneli na teren.  O’Konor je video i plavu Zastavu 128 i u njoj je bio diktafon. Pitao je komandante OVK gde su ljudi iz automobila, a oni su odgovorili da ne znaju ništa, da su sve tako zatekli“, rekao je UNS-u Mihajlović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi