Naslovna  |  Aktuelno  |  Prepiska Kurira i TV Pink (2015-2016)  |  Napadaju Kurir po nalogu vlasti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska Kurira i TV Pink (2015-2016)

08. 11. 2015.

Autor: Ekipa Kurira Izvor: Kurir

Napadaju Kurir po nalogu vlasti

Napadi televizije Pink i dnevnih novina Informer na Kurir i vlasnika Aleksandra Rodića predstavljaju pokušaj vlasti da zaustavi pisanje Kurira i razotkrivanje brojnih afera u kojima su učestvovali srpski i crnogorski državni funkcioneri!

U hajci protiv Kurira Vučićević se koristi i montiranim procesom Mlađana Dinkića protiv Radisava Radića, pokretača Kurira, koji je upravo zbog tog skandaloznog procesa i podneo krivične prijave protiv nekadašnjeg ministra finansija i lidera G17 plus.

Naime, cilj ovog organizovanog napada je iznuda i kontrola uređivačke politike, a u ove svrhe beskrupolozno se zloupotrebljavaju čak i državne institucije.

Povod za svakodnevnu hajku koja se vodi protiv Kurira bilo je objektivno i profesionalno izveštavanje o protestima opozicije u Crnoj Gori, kao i o mnogim nezakonitim i koruptivnim radnjama političara u Srbiji.

Inače, ovo nije prvi put da politički centri moči žele da ugase Kurir ili da ga stave pod svoju šapu, ne prezajući čak ni od otvorenih pretnji porodici Rodić i novinarima.

Radisav Rodić, još đevedesetih godina našao se na udaru JUL i Mire Marković jer su se u štampariji „AVS grafika", čiji je bio vlasnik, štampale nezavisne novine poput Blisa, Danasa, Vremena, NIN, Našeborbe i Demokratije.

Progon porodice se nastavio napadom na Glas javnosti 1999. godine, kada je po Vučićevom zakonu o informisanju doneto preko 50 presuda protiv ovog lista u pokušaju da se ugasi. Isti obrazac u još drastičnijem obliku primenio je 2005. godine Mlađan Dinkić, tadašnji ministar finansija, koji je zloupotrebio Poresku upravu, koja je bila u nadležnosti ministarstva koje je vodio. Firmama porodice Rodić tada je izdato više od 1.370 rešenja o navodno ne plaćenom porezu i na taj način je blokirano poslovanje firme.

Cilj je bilo otimanje kompanije izdavača Kurira od strane najviših državnih funkcionera i dela medija. U ovoj iznudi su direktno učestvovali urednik Dragan J. Vučićević i Damir Dragić, današnji direktor Informera, koji su na Aleksandra Rodića vršili pritisak da Kurii prepusti Draganu Đilasu, tadašnjem gradonačelniku 1 skrivenom suvlasniku Presa, u kojem je Vučićević bio glavni urednik.

- Sve se dešavalo tako da moram da budem zadržan u zatvoru dok Đilas ne preuzme Kurir - rekao je ranije Radisav Rodić, koji je hapšen 2009. godine.

Inače, protiv Vućićeviča i Dragića podneta je temeljna krivična prijava potkrepljena obimnom dokumentacijom i izjavama svedoka, a koja do dana današnjeg nije procesuirana.

Posleđnji u nizu pokušaja diskreditacije porodice Rodić je jučerašnji tekst u Informeru, koji se bazira na krivičnim prijavama koje su odbačene kao neosnovane.

Na METI i CINS, BIRN i KRIK

 Dragan J. Vučićević, preko Informera, nije napadao samo Kurir već sve slobodne medije koji su objavljivati kritičke tekstove o vlasti. Njegova meta su bili i televizija N1, kao i istraživački novinarski portali KRIK, BIRN i CINS, koje je u Informeru nazivao evrounijatskim lobistima i plaćenicima Evrop ske unije.

Hapšenje je uvođenje diktature

Godine 2009, kad je Radisav Rodić uhapšen zbog Dinkićevog montiranog procesa, Aleksandar Vučić je poručio da je uveren da razlog nije neplaćanje poreza: - Hapšenje Radisava Rodića, sasvim sam uveren, nema nikakve veze s tim da li je plaćao porez. Hapšenje vlasnika Kurira je uvođenje diktature i medijskog mraka u Srbiji.

Pretpostavljam da tu ima različitih vrsta nepravilnosti, ali je interesantno da to nikome iz vlasti, G17, DS, SPS, nije smetalo ni pre šest, ni sedam, ni pet, ni četiri, ni tri, ni dve godine, većje zasmetalo onda kad su shvatili da, ako Kurir opstane, nastavi da piše na isti način, da mogu glatko da izgube izbore - govorio je tada Aleksandar Vučić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi