Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Svedočanstvo sužene profesionalne svesti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

17. 06. 2022.

Autor: Branko M. Žujović Izvor: UNS

Svedočanstvo sužene profesionalne svesti

Autor saopštenja Udruženja medija i medijskih radnika nije izneo nijednu činjenicu ili informaciju kojom bi demantovao ono što je rečeno na skupu posvećenom sufinansiranju medijskih projekata u Pres centru UNS-a

Saopštenje pomenutog udruženja je važno jedino kao ubedljivo svedočanstvo sužene profesionalne svesti u kojoj je presudno lično kvalifikovanje neistomišljenika i paušalna procena ko je koliko „jahao bedeviju“ zvanu projektno sufinansiranje medija. Čak je i pomenuto "jahanje" izraženo izricanjem konačne presude, bez navođenja primera, činjenica ili informacija.

Nigde ni reči u saopštenju o dirigovanim sastavima medijskih komisija koje čine članovi GONGO organizacija povezanih sa vlasnicima medija koji dobijaju najveće iznose na konkursima.

Nigde ni reči o članovima komisija čije organizacije i firme zgrću desetine, pa i stotine hiljada evra, na medijskim konkursima.

Nigde ni slova o projektima realizovanim prepisivanjem sadražaja sa „Vikipedije“ i drugih sajtova i istoriografskih publikacija.

Nigde ni zapete o troškovima šminkanja, kostimiranja i scenografijama u kratkim medijskim sadržajima koji su pritom potpuno nedostupni javnosti.

Nigde ni jedne jedine tačke o činjenici da mediji koji su stotnama, pa i hiljadama puta kršili Kodeks novinara Srbije dobijaju konkursna sredstva širom Srbije.

Na koncu, nigde u jučerašnjem saopštenju Udruženja medija i medijskih radnika nije pomenuta obaveza učesnika konkursa da prilože medijske sadržaje i suštinski opravdaju svoje projekte, uključujući prilaganje konkretnih dokaza da su iz vlastitih izvora obezbedili preostali deo sredstava.

Prednosti i mane, čak i očinstvo projektnog sufinansiranja, jesu legitimne teme i o njima treba razgovarati, čak i sa predstavnicima u stvarnosti nepostojećih medijskih organizacija, kao što je "one man show" zvani Udurženje medija i medijskih radnika. Ali, to nipošto ne treba činiti nauštrb teme kao što je ogoljena zloupotreba medijskih konkursa kojom smo se u utorak bavili.

Raspravljati o manama sistema projektnog sufinansiranja izvan konteksta postojećih konkursnih zloupotreba nema smisla, a upravo je svođenje te rasprave na parole, "nas" i "njih", jedini cilj autora pomenutog saopštenja.

Nemam ništa protiv da UNS i NUNS sa društvene scene potisnu bolji, mlađi, brojniji i u profesionalnom smislu snažniji. Problem je što se kao alternativa reprezentativnim novinarskim i medijskim udruženjima za sada nameću isključivo glasni i beskrupulozni.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi