Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  HRT izgubio spor koji je zbog navoda o cenzuri pokrenuo protiv Hrvoja Zovka
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

14. 11. 2020.

Izvor: HND

HRT izgubio spor koji je zbog navoda o cenzuri pokrenuo protiv Hrvoja Zovka

Hrvatska radiotelevizija nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Zagrebu izgubila je spor koji je pokrenula protiv predsjednika HND-a te novinara i urednika HRT-a Hrvoja Zovka, u kojem je tražila naknadu štete od 250.000 kuna zbog njegovih izjava o postojanju cenzure na HRT-u.

Sud je cijelosti odbio HRT-ov tužbeni zahtjev te odredio da HRT Hrvoju Zovku mora nadoknaditi 19.375 kuna troškova parničnog postupka. U presudi se, među ostalim, navodi kako su iskazi brojnih svjedoka te iskaz tuženika Hrvoja Zovka "prihvaćeni kao neposredno uvjerljivi i iskreni te u bitnom međusobno suglasni te kao relevantno proizlazi da radna atmosfera i okruženje kod tužiteljice (HRT) u razdoblju koje je trajalo dulje vrijeme i prethodilo je spornim izjavama tuženika (Hrvoja Zovka), općenito bili takvi da je kod većeg broja osoba, tako i tuženika, osnovano mogla uputiti na zaključak o postojanju određenog stupnja ograničenja zaposlenika tužiteljice (HRT) u neometanom izražavanju i razmjeni mišljenja i ideja".   

Riječ je o jednom od tri postupka koje je HRT pokrenuo protiv Zovka.

Hrvoje Zovko je u rujnu 2018. godine podnio ostavku na mjesto izvršnog urednika programa HRT 4 i urednici Informativnog medijskog servisa HRT-a Katarini Periši Čakarun poslao pisano obrazloženje ostavke u kojem je ukazao na pritiske i cenzuru na javnoj televiziji te prigovorio zbog neprofesionalnog izbora tema, organizacijskoga kaosa i ozbiljnih tehničkih problema u realizaciji HRT-a 4.

Uslijedio je poziv na razgovor njegove urednice Periše Čakarun u kojem je prihvatila njegovu ostavku. Samo dva sata nakon toga Zovko je pozvan na drugi sastanak na kojem je došlo do svađe između njega i Periše Čakarun. Upravo je ta svađa bila razlog za izvanredni prekid radnog odnosa Zovku. HRT je otkaz obrazložio "teškom povredom Općih pravila o radu i ponašanju".

Nakon otkaza, Zovko je pokrenuo radni spor protiv HRT-a zbog, kako je sve vrijeme tvrdio, nezakonitog otkaza i lažnih optužbi koje su mu prethodile.

Nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Zagrebu 29. listopada 2019. godine otkaz je proglašen nezakonitim. Potkraj kolovoza 2020. stigla je i odluka Županijskog suda u Rijeci, koji je potvrdio prvostupanjsku presudu i odbio žalbu HRT-a. HRT je Zovka morao vratiti na radno mjesto urednika koordinatora u Informativnom medijskom servisu HRT-a te mu mora platiti pripadajuće troškove sa zateznom kamatom. U presudi Županijskog suda, među ostalim, stajalo je kako "provedenim dokazima nije utvrđeno da bi neka sudionica događaja primila tužitelja za ruku kako bi ga smirila, niti je došlo do nasilničkog ponašanja tužitelja ili prijetnji, posebno je sud našao nedokazanim navode iz Odluke o otkazu o lupanju šakama u stol te o ponašanju tužitelja koje je 'prestrašilo' pet radnica i kod tuženika uzrokovalo zastrašujuće, neprijateljsko i uvredljivo okruženje".

Nakon dvije izgubljene sudske presude HRT je uputio zahtjev Vrhovnom sudu RH za reviziju presude.

Već je otprije ponašanje HRT-a osudio HND, Europska federacija novinara i OSCE te brojne druge domaće i međunarodne organizacije, koje će biti upoznate s današnjom presudom.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi