Naslovna  |  Aktuelno  |  Sindikalne teme  |  Rava u Sremskim novinama: Problemi novinara u lokalnim medijima nedovoljno vidljivi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Sindikalne teme

31. 10. 2022.

Autor: UNS-DNV

Rava u Sremskim novinama: Problemi novinara u lokalnim medijima nedovoljno vidljivi

U poseti redakciji najstarijeg lista u Sremu, predsednik UNS-ovog ogranka u Vojvodini, razgovarao je sa zaposlenima o uslovima rada i izazovima sa kojima se susreću.

 

Predrag Rava i redakcija Sremskih novina (foto: UNS-DNV) Predrag Rava i redakcija Sremskih novina (foto: UNS-DNV)

,,Iako medijski radnici u Srbiji, generalno, nisu zadovoljni platama i uslovima za rad, mi trenutno ne možemo da se požalimo“, rekao je glavni i odgovorni urednik ovog lista, Nemanja Milošević i dodao da su plate u visini republičkog proseka, a svakako više od onoga što prima većina kolega u Vojvodini.

Dok se mediji, posebno lokalni, izdržavaju od budžetskog sufinansiranja projekata, Milošević kaže da oni nisu zavisni od tog izvora prihoda, i pojasnio da im projekti donose oko 30 odsto prihoda, a da ostalo zarade od marketinga, prodaje i pretplate.

 

Glavni i odgovorni urednik Sremskih novina Nemanja Milošević (foto: Predrag Rava/UNS-DNV) Glavni i odgovorni urednik Sremskih novina Nemanja Milošević (foto: Predrag Rava/UNS-DNV)

 

Milošević je istakao da su podmladili ekipu, da imaju i dobar menadžment, ali i da im je glavna prednost tradicija. Naime, Sremske novine se čitaju od srede, 1. januara 1961. godine, pa imaju stalne čitaoce, pojedince, ali i čitave firme i da uživaju veliko poverenje kod lokalnog stanovništva.

Kako bi odgovorili potrebama savremenih čitalaca, pokrenuli su i sajt, ima ih i na društvenim mrežama, ali ističu da je u njihovom slučaju štampa i dalje isplativija, a da su novine koje štampaju više od 62 godine njihova glavna snaga.

 

Sremske novine (foto: Predrag Rava/UNS-DNV) Sremske novine (foto: Predrag Rava/UNS-DNV)

,,Najveći izazov u poslednje vreme je mnogo veća cena papira za štampanje, do kog je ujedno i teško doći, pa smo bili primorani da smanjimo broj strana sa 32 na 24. Pokrivamo ceo Srem i nastavljamo da po seoskim sredinama besplatno delimo pet specijalizovanih biltena”, dodao je Milošević.

U razgovoru sa zaposlenima u Sremskim novinama predsednik UNS-DNV obećao je da će najveće novinarsko udruženje više pažnje i podrške dati kolegama u lokalnim medijima, jer su njihovi problemi manje vidljivi, a njihova uloga od neprocenjivog značaja.

Borba za zaštitu prava novinara, više prostora na sajtu UNS-a za kolege iz manjih sredina, jačanje profesionalnih kompetencija kroz stručne radionice, neke su od aktivnosti koje mogu doprineti poboljšanju položaja novinara, rekao je Rava.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi