Naslovna  |  Aktuelno  |  Sindikalne teme  |  EFJ formirao stručnu grupu za rod i raznolikost
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Sindikalne teme

19. 01. 2023.

Autor: A.N. Izvor: UNS

EFJ formirao stručnu grupu za rod i raznolikost

Evropska federacija novinara je formirala stručnu grupu za rod i raznolikost (GENDEG), koja će se baviti problemima vezanim za rodnu nejednakost i toleranciju različitosti u redakcijama, kao i prilikom izveštavanja na ove teme.

 

Foto: Pexels Foto: Pexels

GENDEG vode Elena Tarifa iz Španije i Lina Kušč iz Ukrajine, a ovu grupu čini još 13 članova - iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Austrije, Belgije, Francuske, Nemačke, Italije, Portugalije i Švajcarske.

Ova stručna grupa će blisko sarađivati sa Rodnim savetom Međunarodne federacije novinara (IFJ), koji je formiran 2001. godine.

„GENDEG smo formirali zato što, iako je mnogo urađeno, moramo da se pozabavimo rodnim i ostalim nejednakostima, kako u redakcijama tako i u medijskim sadržajima. Sindikati novinara imaju veliku ulogu u tome da ova pitanja postanu ključne tačke akcije u našem kolektivnom pregovaranju i u našem svakodnevnom radu“, rekla je Elena Tarifa.

Ova grupa će, kako je rekla Lina Kušč, povećati svest o nejednakostima i manjku raznolikosti u radnom okruženju. Dodala je da je važno podržati pozitivne uređivačke prakse, jer rodna ravnopravnost i različitost čine redakcije, a i društvo u celini, demokratskim.

Na prvom sastanku članovi su diskutovali o prioritetima, ciljevima i akcionom planu za 2023. godinu. Bezbednost novinarki, jednake mogućnosti na radnom mestu i rodnu raznolikost u vestima iz GENDEG-a su naveli kao ključne teme kojima će se ubuduće baviti. Kao primeri dobre prakse na sastanku su navedeni belgijska Ekspertalija, Venecijanski manifest iz Italije i Novinarski centri solidarnosti iz Ukrajine.

Sve informacije o radu ove grupe biće objavljene na sajtu EFJ-a.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi