Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Firmi supruge direktora BIA skoro 40 hiljada evra za medijske projekte ove godine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

04. 08. 2020.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Firmi supruge direktora BIA skoro 40 hiljada evra za medijske projekte ove godine

Firmi ADD production u vlasništvu Irene Gašić, supruge direktora BIA i funkcionera SNS-a Bratislava Gašića, na ovogodišnjim konkursima za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja dodeljeno je najmanje 4,6 miliona dinara, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS).

Firmi supruge jednog od osnivača Srpske napredne stranke, prema dokumentima u koje je UNS imao uvid, više od 39.000 evra dodeljeno je na dva konkursa Ministarstva kulture i informisanja, ali i na konkursima sedam lokalnih samouprava.

I ove, kao i prethodnih godina, kruševačka firma ADD production ubedljivo najviše novca inkasirala je u Kruševcu – 1,9 miliona dinara. Međutim, skoro dva miliona dinara iz budžeta Kruševca ovoj firmi je dodeljeno za sadržaje na portalu koji nije registrovan, kao i televiziji koja je u vlasništvu sina direktora BIA Vladana Gašića.

U Kruševcu je projektu te firme pod nazivom „Korak ka novim izazovima - žene to mogu“ dodeljeno 1.700.000 dinara, dok je projekat „Vek fudbala u rasinskom okrugu“ dobio 200.000 dinara.

Navedeni projekti firme ADD production dobili su novac za sadržaje koji će biti na istoimenom portalu, ali i kruševačkoj Televiziji Plus, stoji u rešenju o raspodeli novca projektima u Kruševcu.

Ipak, pretragom na internetu nije moguće naći sajt ADD production, ali i u Registru medija portal sa tim nazivom.

Na ovogodišnjim konkursima Ministarstva kulture i informisanja za televizije i internet medije firma ADD production za dva projekta dobila je ukupno 1,2 miliona dinara. Ta firma je i ranije dobijala milione na medijskim konkursima Ministarstva kulture, ali i kroz pojedinačna davanja.

Kroz pojedinačna davanja, koje podrazumeva dodelu novca bez javnog konkursa i bez ocene komisije, a na osnovu odluke rukovodioca organa nadležnog za poslove javnog informisanja, ADD production je 2018. i prošle godine dobio ukupno 1,5 miliona dinara.

Osim kroz pojedinačna davanja, od Ministarstva kulture i informisanja ista firma je 2018. i 2019. godine dobila još 1,5 miliona dinara na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata. Ministarstvo kulture je ADD production prošle godine dodelilo 1,1 milion, a u 2018. godini 400.000 dinara.

Firma ADD production je osim u Kruševcu i od Ministarstva kulture, novac dobila i u Vrnjačkoj Banji (250.000 dinara), Aleksandrovcu (350.000), Trsteniku (300.000), Raškoj (300.000), Ćićevcu (200.000) i Varvarinu (100.000). U rešenjima većine lokalnih samouprava ne piše preko kog medija će projekti firme Irene Gašić biti realizovani.

Podsetimo, Agencija za borbu protiv korupcije je 2015. utvrdila da je Bratislav Gašić bio u sukobu interesa kada je kao gradonačelnik grada Kruševca 2013. i 2014. godine zaključio ugovore sa firmom ADD production čija je vlasnica njegova supruga, kao i društvom BNZ Higijenic čiji je suvlasnik njegov sin.

To, međutim, nije smetalo firmama u vlasništvu porodice direktora BIA godinama da i dalje dobijaju novac poreskih obveznika, što pokazuju i ovogodišnji rezultati na medijskim konkursima u Srbiji.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi