Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Da li će rijaliti programi preći u noćni termin
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

30. 10. 2020.

Autor: J. P. Izvor: UNS

Da li će rijaliti programi preći u noćni termin

Služba Regulatornog tela za elektronske medije (REM) pripremila je nacrt obavezujućeg pravilnika da rijaliti programi prisilnog okruženja pređu u noći termin. Članovi Saveta u ponedeljak, 2. novembra, uz prisustvo novinara, trebalo bi da se izjasne o nacrtu koji predviđa da vreme za rijalitije bude od 23 uveče do šest sati ujutru.

Novinari su pred prošlu sednicu REM-a bili obavešteni da će im biti uskraćeno da budu na njoj, ali je članica Saveta REM-a Višnja Aranđelović insistirala da novinari prisustvuju jer je reč o važnom pitanju za javnost. Zbog poštovanja epidemioloških mera sednica je ipak odložena, a u ponedeljak će ista tačka biti na dnevnom redu.

Ukoliko nacrt pravilnika u ponedeljak usvoje članovi REM-a, on će biti prosleđen na mišljenje Ministarstvu kulture i informisanja. Sledi javna rasprava posle koje REM donosi krajnju odluku.

Vremensko ograničenje odnosi se na rijaliti programe prisilnog okruženja. Takvi sadržaji uključuju učesnike koji se u zatvorenom prostoru, uz nadzor kamera, vremenski ograničeno takmiče za nagradu. To su rijaliti programi poput „Zadruge“ na Pinku ili „Parova“ na TV Hepi.

Da prikazivanje rijaliti programa prisilnog okruženja ima štetan uticaj na maloletnike, ali i čitavo društvo, zaključili su članovi Saveta REM-a. Oni su 21. septembra jednoglasno doneli odluku da se izradi nacrt obavezujućeg pravilnika.

Preporuka REM-a iz 2015. godine nije obavezivala pružaoce medijskih usluga da je poštuju. Ovaj dokument je vremenski takođe ograničavao rijaliti programe, ali preporuka nije imala rezultate.

To su konstatovali i članovi Saveta REM-a koji su ocenili da se u rijaliti programima na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću promovišu kriminalci i primitivizam koji je poguban za društvo.

Uoči same rasprave o rijalitijima na sednici regulatora, Kristijan Golubović izgovorio je pretnje smrću na televiziji sa nacionalnom pokrivenošću. Članovi Saveta tada su bili saglasni da je reč o drastičnom slučaju, te su zato podneli i krivičnu prijavu protiv njega.

Da li će kritike članova Saveta REM-a na račun rijaliti programa najpre zbog lošeg uticaja na maloletnike ali i zaštite interesa javnosti biti u skladu sa glasovima o nacrtu pravilnika, javnost će saznati u ponedeljak.

Noćni termin za rijaliti programe nije nepoznanica za zemlje u regionu.

Vremensko ograničenje rijalitija u Bosni i Hercegovini, koji se emituju posle ponoći, počelo je 2016. godine. U Crnoj Gori prikazivanje je dozvoljeno od 23 sata, kao što je i predlog našeg regulatora. To ograničenje, ipak, ne važi i za kablovske programe.

U Hrvatskoj rijaliti programi nisu regulisani. Regulator zemlje u susedstvu je međutim 2015. godine novčano kaznio RTL zbog prikazivanja scena seksa u rijalitiju „Veliki brat“ sa 13.250 evra.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi