Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Firma Željka Joksimovića, Manje Grčić i RTV Pančevo kupila prava na Tanjug za 628.000 evra na deset godina
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

25. 12. 2020.

Autor: D. Bjelica Izvor: UNS

Firma Željka Joksimovića, Manje Grčić i RTV Pančevo kupila prava na Tanjug za 628.000 evra na deset godina

Firma „Tačno“ iz Beograda nije kupila Tanjug za 628.000 evra već je stekla pravo da u određenom vremenskom periodu koristi imovinska prava te novinske agencije, odgovorila je Republička direkcija za imovinu na pitanje Udruženja novinara Srbije (UNS).

„U konkretnom slučaju ne radi se o prodaji Tanjuga već o ustupanju iskorišćavanja drugih imovinskih prava, na određeni vremenski period, uz odgovarajuću naknadu, koja je iznad procenjene vrednosti utvrđene Izveštajem o proceni vrednosti svakog pojedinačnog imovinskog prava Javnog preduzeća Novinska agencija Tanjug”, odgovorili su UNS-u iz ove direkcije.

Njuzmaks Adrija objavila je sinoć da nezvanično saznaje da firma „Minacord media“, čiji su vlasnici Željko Joksimović i Manja Grčić, suvlasnica K1 televizije, kupuje Tanjug. Međutim, prava da koristi žig, odnosno ime Tanjuga, kupila je firma „Tačno“ osnovana u novembru, pet dana pošto je oglašena prodaja žiga i imovinskih prava Tanjuga. Njeni osnivači su RTV Pančevo sa 60 odsto kapitala uz osnivački ulog od 600 dinara i „Minacord media“ sa 40 odsto kapitala sa ulogom od 400 dinara. Zakonski zastupnici „Minacord media“ su Željko Joksimović i Manja Grčić.

U oglasu Republičke direkcije za imovinu objavljenom 12. novembra navedeno je da se ustupaju imovinska prava na četiri žiga registrovana pri Zavodu za intelektualnu svojinu. Navedeni su registarski brojevi žigova i period važenja registracije. Takođe, kao jedinstvena celina uz žigove, za kupovinu su navedena i autorska prava u vezi sa autorskim delima nastalih po osnovu 27 ugovora o angažovanju sa ukupno 19 zaposlenih u Tanjugu.

U odeljku o uslovima prodaje u oglasu je navedeno da se jedan deo imovinskih prava ustupa na period od deset godina uz početnu visinu naknade od 567.000 evra, a drugi deo imovinskih prava uz početnu cenu od 60.481 evro na period iskorišćavanja do 31. decembra 2020. godine jer prava Republike Srbije u vezi sa autorskim delima ističu sa navedenim datumima. Početna prodajna cena prema oglasu iznosila je 627.481 evro.

Kupac je, navedeno je u oglasu, dužan da preuzme zaposlene u Javnom preduzeću Novinska agencija Tanjug kao i određeni broj drugih angažovanih u skladu sa odredbama Zakona o radu. Otvaranje pisanih ponuda, prema oglasu, odvijalo se 2. decembra ove godine.

Inače, Regulatorno telo za elektronske medije u septembru ove godine izreklo je meru upozorenja Radio-televiziji Pančevo zbog omogućavanja privilegovanog položaja izbornoj listi „Aleksandar Vučić – za našu decu“ u odnosu na druge izborne liste. U novembru 2019. godine REM je takođe izrekao meru upozorenja TV Pančevo zbog kršenja Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u pružanju medijskih usluga jer je Nenada Živkovića, između ostalog, „nazivao lažnim novinarem, promoterom nasilja, opsesivnim materijalistom, učenikom špijuna“. Na sajtu REM-a iz marta 2019. godine nalaze se još dva upozorenja koje je regulatorno telo izreklo TV Pančevo.

Kako je UNS ranije pisao, Akcionim planom za primenu Medijske strategije predviđeno je da prvi kvartal 2021. godine bude rok za okončanje privatizacije novinske agencije Tanjug.

Komentari (1)

ostavi komentar
ned

27.12.

2020.

Божидар Анђелковић [neregistrovani] u 14:55

Стара дама заслужује више

Шта се догађа са дневном листом "Политика", националном вредношћу Србије? Осамдесетих година овај, тада највећи дневни лист на Балкану, имао је просечан тираж четрнаест пута већи него данас. Вредност акција "Политике" тотално је обезвређена, компанија распарчана и уништена, кадровски десеткована. О опстанку некадашњег поноса српског новинарства ништа се не зна. Држава ћути, стални читаоци полако умиру, а нових је све мање. Да ли је и "Политици" намењена судбина Танјуга, остаје да се види.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi