Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Do sada znatno manje medijskih konkursa nego prošle godine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

28. 01. 2021.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Do sada znatno manje medijskih konkursa nego prošle godine

Na republičkom i lokalnom nivou do danas raspisana su 25 konkursa u oblasti javnog informisanja za 2021. godinu za koje je izdvojeno ukupno 563.430.000 dinara. Prošle godine za iste konkurse bilo je opredeljeno oko 38 miliona dinara manje, ali evidencija UNS-a pokazuje da lokalne samouprave kasne sa raspisivanjem konkursa za 2021. godinu.

Prema podacima UNS-a, do 27. januara prošle godine raspisana su rekordna 92 konkursa na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou za koje je opredeljeno ukupno 1,2 milijarde dinara. Ministarstvo kulture i informisanja je čak konkurse za prošlu, raspisalo krajem 2019. godine.

Za 25 ovogodišnjih konkursa, koje su u januaru raspisali Ministarstvo kulture i 14 opština i gradova, izdvojeno je 563.430.000 dinara, što je za 38.030.000 dinara više nego 2020. godine. Više novca poreskih obveznika za medije dolazi u najvećem delu od Ministarstva kulture. Prošle godine, koja je ujedno bila i izborna godina, za iste konkurse bilo je opredeljeno ukupno 525.400.000 dinara.

Ministarstvo kulture u januaru je objavilo deset javnih poziva za proizvodnju medijskih sadržaja za koje je ukupno opredeljeno 310 miliona dinara, što je najviši iznos od uvođenja projektnog sufinansiranja 2015. godine. Na republičkom nivou prošle, kao i 2019. godine, bilo je opredeljeno 274 miliona dinara, odnosno 36 miliona manje u odnosu na 2021. godinu.

Na lokalnom nivou, 14 gradova i opština ove godine objavili su 15 javnih poziva za projekte za koje je izdvojeno 253.430.000 dinara. Gradska opština Obrenovac raspisala je među prvima dva medijska konkursa, jedan za proizvodnju televizijskih sadržaja, a drugi za radio, štampane i onlajn medije.

Osim Obrenovca, konkurse su raspisali i Beograd, Pirot, Dimitrovgrad, Novi Pazar, Tutin, Žagubica, Požarevac, Svrljig, Kragujevac, Svilajnac, Krupanj, Kostolac i Jagodina. Najviše novca za medije izdvojio je Grad Beograd – 85 miliona, a najmanje Opština Kostolac – 300.000 dinara.

Pravo iznenađenje ove godine je, ipak, raspisivanje kragujevačkog konkursa, prvi put posle 2015. godine za koji je izdvojeno deset miliona dinara, od čega je 9,5 miliona planirano za raspodelu putem javnog konkursa, a preostalih 500.000 kroz pojedinačna davanja.

Grad Kragujevac, podsetimo, konkurs je raspisao 2015. godine, ali on nije bio u skladu sa zakonom i pravilnikom o sufinansiranju. Ubrzo je i poništen uz obrazloženje da „udruženja nisu predložila“ članove konkursne komisije. Posle brojnih apela novinarskih udruženja i tamošnjih medija, konkurs je ove godine raspisan.

Od lokalnih samouprava koje su raspisale konkurse, Pirot je formirao i konkursnu komisiju, u kojoj su Darko Antanasijević, na predlog RAB-a, Ninoslav Smiljković, na predlog PROUNS-a, Maja Mijalković, medijski stručnjak, šef dopisništva RTS-a iz Pirota. Predlozi koalicije novinarskih i medijskih udruženja, koju čine UNS, NUNS, NDNV i LP, u Pirotu nisu izabrani.

Ovogodišnji konkursi za medije raspisani su, inače, posle usvajanja Akcionog plana za sprovođenje Medijske strategije u decembru prošle godine. Plan predviđa niz mera koje se odnose i na unapređenje kvaliteta projektnog sufinansiranja izmenom regulative, između ostalog i rada ekspertskih komisija preciznim propisivanjem kriterijuma stručnosti članova, kao i načina odlučivanja.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi