Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Milana Arnjaš izabrana za novu direktorku Hlas ljudu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

05. 03. 2021.

Autor: K. Kovač Nastasić Izvor: UNS

Milana Arnjaš izabrana za novu direktorku Hlas ljudu

Upravni odbora Hlas ljudu izabrao je danas za novu direktorku Milanu Arnjaš, članicu Odbora za informisanje u Nacionalnom savetu slovačke nacionalne manjine, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS).

Ona je, kako saznajemo, izabrana na telefonskoj sednici UO Hlas ljudu, kojoj je prisustvovalo sedam od devet članova, a za njen izbor je glasalo njih šestoro.

Prethodni direktor Hlas ljudu Mihal Spevak podneo je ostavku 2. marta, samo nedelju dana nakon što je izabran za direktora.

U ostavci u koju je UNS imao uvid, Spevak je naveo da je „na navedeno prinuđen, jer iako je prošlo već sedam dana od moga imenovanja još uvek nisam zaključio Ugovor o radu, niti sam izvršio potrebne prijave u APR, niti sam dobio primopredaju dužnosti od ranije direktorke, a posebno što nemam bilo kakvu podršku od strane UO, zaposlenih, kao ni potrebnu komunikaciju, pa stoga ne mogu obavljati niti minimum dužnosti za koje sam imenovan“.

Udruženje novinara Srbije (UNS) podržalo je krajem februara zaposlene u redakciji slovačkog lista “Hlas ljudu” u apelu da se redakciji ovog nedeljnika obezbedi da nesmetano, nezavisno i profesionalno obavlja svoj posao, bez uplitanja političkih stranaka i Nacionalnog saveta i naveo da je zabrinut zbog uticaja političara i članova Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine na uređivanje i funkcionisanje lista „Hlas ljudu“, čime se grubo krši urednička nezavisnost.

Zaposleni u NIU „Hlas ljudu“ u otvorenom pismu ranije su naveli da su „nezadovoljni načinom funkcionisanja Upravnog odbora ove ustanove čiji je predsednik Miloslav Hrćan, kao i mešanjem u rad UO od strane pokrajinskog poslanika i člana Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Pavela Surovog“.

Oni su istakli da je nezadovoljstvo kulminiralo 23. februara, na sednici UO za koju smatraju da je održana neregularno, na kojoj je razrešena direktorka NIU „Hlas ljudu“ Ana Huđanova, nakon čega je za direktora imenovan Spevak.

Pokrajinski poslanik i član Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine u Srbiji Pavel Surovi odgovorio je na saopštenje UNS-a i otvoreno pismo zaposlenih tako što je tvrdio da je „sednica zakazana u Skladu sa Statutom i Poslovnikom o radu UO Hlas Ljudu“.

On je napisao da je „predsednica Nacionalnog saveta Slovaka Libuška Lakatoš bez poziva, sa bivšom direktoricom Huđanovom, predvodila zaposlene  da opstruiraju rad UO Hlas ljudu i sami tok sednice“.

Zaposleni, pak, tvrde da to nije istina i da su se  sami okupili kako bi javno iskazali nezadovoljstvo zbog uplitanja Surovog u rad Upravnog odbora NIU „Hlas ljudu“.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi