Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Preminuo Rajko Kornja, ugledni srpski novinar iz Rumunije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

08. 07. 2021.

Autor: UNS/ Savez Srba u Rumuniji

Preminuo Rajko Kornja, ugledni srpski novinar iz Rumunije

U Temišvaru je juče, 7. jula, u 52. godini iznenada preminuo dr Rajko Kornja, dugogodišnji direktor medija Saveza Srba u Rumuniji i glavni i odgovorni urednik nedeljnika „Naša reč“ i časopisa „Novi temišvarski vesnik“.

Kornja je rođen u Novoj Moldavi (Rumunija). Završio je Fakultet političkih nauka u Beogradu, a doktorirao je na Zapadnom univerzitetu u Temišvaru tezom „Jezik mržnje – medijsko izražavanje za vreme rata u bivšoj Jugoslaviji“.

Bio je novinar Rumunske nacionalne televizije i saradnik mnogih uglednih rumunskih i srpskih pisanih i elektronskih medija. Istakao se kao ratni dopisnik, video-novinar, realizator i televizijski producent.

Kornja je objavio više od 500 novinskih, radio i televizijskih izveštaja, od kojih je veliki broj TV reportaža sa ratišta u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i sa Kosova i Metohije.

Pored stalne brige za medije na srpskom jeziku u Rumuniji, u svojoj plodnoj karijeri bio je i direktor Prvog programa Televizije Rumunije (TVR 1) i glavni i odgovorni urednik Informativne redakcije teritorijalnog studija Rumunske televizije u Temišvaru. Od 2007. godine Kornja je bio stalni član Upravnog odbora Rumunske televizije, u svojstvu predstavnika manjina.

Autor je značajnih dokumentarnih filmova i drugih medijskih projekata, koji će ostati kao trajna svedočanstva o vekovnom postojanju srpskog naroda, ali i drugih etničkih grupa na prostoru današnje Rumunije,

Objavio je četiri knjige na rumunskom jeziku: „Kosovo – tužan kosov poj“, „Prvi rat milenijuma“, „Srbija, godine pacova“, „Jezik mržnje – medijsko izražavanje za vreme rata u bivšoj Jugoslaviji“ i „Medijske manipulacije – od Jugoslavije do Ukrajine“.

Osnivač je Saveza novinara iz medija etničkih manjina u Rumuniji (2016).

Iza sebe je ostavio suprugu Liju i ćerke Aleksandru i Tijanu.

Rajko Kornja će biti sahranjen u subotu 10. jula u Temišvaru.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi