Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Počelo suđenje „Takovskim novinama“ koje tuži predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

19. 11. 2021.

Autor: D. Bjelica Izvor: UNS

Počelo suđenje „Takovskim novinama“ koje tuži predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević

U beogradskoj Palati pravde juče je održano pripremno ročište po tužbi predsednika opštine Gornji Milanovac Dejana Kovačevića protiv „Takovskih novina“.

Kovačević tužbom traži da mu izdavač, novinar i odgovorni urednik ovog lokalnog nedeljnika isplate milion dinara jer su mu povredili čast i ugled objavljivanjem teksta „Obelodanjena mahinacija Kovačevića“.

Tekst o kom će odlučivati sud objavljen je 3. decembra prošle godine na stranicama na kojima „Takovske novine“ objavljuju saopštenja političkih organizacija i preneto je saopštenje Grupe građana „Pobedi i spasi opštinu Gornji Milanovac“, koja ima odbornike u tamošnjoj skupštini.

Advokat predsednika gornjomilanovačke opštine Goran Stamenić nije se izjasnio povlači li tužbu u odnosu na drugotuženog Ljubišu Jovanovića, koji je označen kao odgovorni urednik „Takovskih novina“ iako to nije od jula 2017. godine i nalazi se u penziji. Stamenić je naveo da se rukovodio APR-om u kom je pronašao ime Jovanovića.

Advokat Stamenić je, iako isprva nije predložio svedoke, posle kraćeg razgovora sa sudijom Radunom Bubanjom, ipak tražio da se uz pisane dokaze i saslušanje parničnih stranaka, kao svedoci pozovu Milan Tadić i Aleksandra Jovičić, vlasnica agencije „Niveus tim“.  Oni bi trebalo da govore o reakcijama na tekst u mestu u kom tužilac živi. Jovičićeva bi, takođe, trebalo da svedoči, kako je to izneo advokat tužioca, o eventualnim vezama i uticaju predsednika opštine Gornji Milanovac na dobijanje poslova te agencije, a o čemu se u saopštenju govori.

U saopštenju koje su „Takovske novine“ prenele izneti su podaci iz teksta Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) o dobijanju poslova „Niveus tima“ preko javnih nabavki i ukazano na bliskost sa predsednikom opštine, na koju je, navedeno je u saopštenju, grupa građana ukazivala i ranije.

Advokat izdavača „Takovskih novina“ i glavnog urednika Nebojše Savića, koji je tužen kao novinar, Marko Milovanović istakao je procesne nedostatke zbog kojih treba odbaciti tužbu, između ostalog i to da tužilac nije dostavio original teksta koji je razlog suđenja, što je obaveza po Zakonu o javnom informisanju i medijima.

Milovanović je dostavio potvrdu Udruženja građana „Pobedi i spasi opštinu Gornji Milanovac“ u kojoj piše da je njihovo saopštenje integralno preneto u „Takovskim novinama“ i da nije reč o autorskom novinarskom tekstu.

On je dostavio i zaključak APR-a iz 2013. godine iz kog proizilazi, naveo je, tačnost podataka u objavljenom tekstu, da je tužilac Kovačević bio član društva koje se zove „Pet velpro“ d.o.o. Teočin. Dostavio je sudu i rešenje APR-a iz 2014. godine za firmu Relaks, iz kog, kako je naveo, proizilazi da je predloženi svedok Milan Tadić bio direktor tog pravnog lica, u kom je, kao član, ranije bio ubeležen Kovačević. 

Sudija je odredio izvođenje dokaza čitanjem pisanih dokumenata i saslušanjem parničnih stranaka. Određen je vremenski okvir suđenja na 18 meseci i četiri ročišta. Sledeće ročište zakazano je za 7. mart 2022. godine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi