Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Počeo kongres Međunarodne federacije novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

31. 05. 2022.

Autor: M.V. Izvor: UNS

Počeo kongres Međunarodne federacije novinara

U Sultanatu Oman danas je počeo 31. Kongres Međunarodne federacije novinara (IFJ)

Na događaju će u Kongresnom i izložbenom centru Omana naredna četiri dana učestvovati 350 novinara, koji predstavljaju udruženja iz više od 100 zemalja, kao i 50 novinara i medijskih ličnosti koji predstavljaju novine, radio stanice, televizijske kanale i internet portale iz celog sveta.

Osim o solidarnosti među novinarima, njihovim pravima i zaštiti, biće reči posebno i o globalnom problemu prisluškivanja novinara, krizi u profesiji i situaciji u Avganistanu, Ukrajini i Jemenu. Biće predloženo i nekoliko rezolucija kojima se traži osuda i akcija Međunarodne federacije novinara (IFJ) u slučajevima napada, hapšenja i ubistava novinara širom sveta.

Udruženje novinara Srbije (UNS) predložilo je Kongresu da po hitnom postupku usvoji rezoluciju kojom pruža punu podršku radu Komisije za istraživanje ubistava novinara i naporima novinarskih udruženja da se otkriju i kazne nalogodavci i ubice novinara Milana Pantića koji je ubijen na kućnom pragu u Jagodini 11. juna 2001. godine. U rezoluciji koju je predložio UNS traži se da se bez odlaganja sprovede efikasan pravosudni postupak i da se angažuju stručnjaci iz Tužilaštva za organizovani kriminal kako bi posle više od dve decenije bili kažnjeni odgovorni za ubistvo novinara Milana Pantića. Ukoliko rezolucija bude usvojena Izvršni odbor Međunarodne federacije novinara će tražiti da se u potpunosti upozna sa rezultatima do kojih je došla Komisija za istraživanje ubistava novinara u slučaju Milana Pantića i tražiće razgovor sa predstavnicima srpskih vlasti i tužilaštva kako bi dobili informacije o toku istrage za pronalaženje izvršilaca i nalogodavaca ovog ubistva.

Na Kongresu u Omanu UNS predstavlja član Uprave Udruženja Miljan Vitomirović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi