Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Dragojlo Blagojević: Reakcija tužilaštva povodom pretnji koje sam dobijao učinila bi da se osećam sigurnije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

26. 08. 2022.

Autor: A. N. Izvor: UNS

Dragojlo Blagojević: Reakcija tužilaštva povodom pretnji koje sam dobijao učinila bi da se osećam sigurnije

Urednik časopisa „Drvotehnika“ Dragojlo Blagojević rekao je za sajt Udruženja novinara Srbije (UNS) da više od mesec dana nakon što je dao izjavu Republičkom javnom tužilaštvu nema povratnih informacija povodom pretnji smrću koje su mu upućene preko telefona. Istakao je da bi bilo kakav pomak učinio da se oseća sigurnije.

„Kada sam pokušao da stupim u kontakt sa tužiocem, bio je na odmoru, a nakon toga me niko nije zvao“, dodao je Blagojević.

Urednik „Drvotehnike“ je prethodno rekao za UNS da ga je 12. jula oko ponoći dobio telefonski poziv u kojem mu je nepoznata osoba poručila da će uskoro umreti.

“Dragojlo, ti si? Je l' to onaj pokojni, što je umro pre godinu. A nije, nije, tek će umreti”, rekao je nepoznati muški glas preko telefona, koji se predstavio kao Stanko Vasić.

Blagojević je istakao da je siguran da to nije njegovo pravo ime. Pretpostavio je da je pretnja povezana sa njegovim tekstom „Raspodela sirovina iz državnih šuma pod velom tajne“, objavljenim u julskom broju njegovog časopisa. U pitanju je priča o preprodaji drva po duplo većim cenama, kao i o rastu izvoza drveta, dok domaći prerađivači zbog visokih troškova proizvodnje otpuštaju radnike.

UNS je osudio pretnje smrću Dragojlu Blagojeviću i pozvao nadležne organe da pronađu i podignu optužnicu protiv osobe koja mu je telefonom „poručila da će umreti“.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) saopštila je jula da se pridružuje reakcijama UNS-a i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i izrazila zabrinutnost zbog pretnji smrću uredniku „Drvotehnike“.

„Pretnje nasiljem su neprihvatljive u bilo kojoj demokratskoj zemlji i ne bi smele proći nekažnjeno“, napisano je u saopštenju OEBS-a.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi