Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  IFJ poziva da se usvoji Međunarodna konvencija o bezbednosti i nezavisnosti novinara i svih medijskih profesionalaca
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

02. 11. 2022.

Autor: A.N. Izvor: UNS

IFJ poziva da se usvoji Međunarodna konvencija o bezbednosti i nezavisnosti novinara i svih medijskih profesionalaca

Na Dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima Međunarodna federacija novinara (IFJ) poziva vlade širom sveta, novinare i medije da podrže usvajanje Međunarodne konvencije o bezbednosti i nezavisnosti novinara i svih medijskih profesionalaca.

„Ovaj važan dokument je pažljivo sastavljen kako bi se osiguralo da ne bude praznina u zaštiti i bezbednosti novinara i da se vlade obavežu da reaguju na pretnje koje ne samo da utiču na prava i živote novinara, već i ozbiljno ugrožavaju pravo javnosti da zna“, ističu iz IFJ-a.

Udruženje novinara Srbije (UNS) podržava usvajanje Konvencije i ovim povodom organizuje konferenciju „Stop nekažnjivosti!“ za zločine nad novinarima, koja se može pratiti preko Jutjub kanala Pres centra UNS-a od 17 časova.

Autorka ove konvencije i advokatica dr Karmen Dragiči rekla je da je neophodna sveobuhvatna konvencija koja će novinarima obezbediti slobodu izražavanja jer se novinari u težnji da prenesu informaciju i dopru do širokog auditorijuma suočavaju sa brojnim pritiscima.

 

Intervju sa Karmen Dragiči (Video:  Jutjub kanal IFJ)

Postojeći instrumenti su, za razliku od Konvencije, neobavezujući i predstavljaju preporuke.

Smernice koje postoje nisu se pokazale kao delotvorne, navode iz IFJ, jer devet od svakih deset ubistava novinara prolazi nekažnjeno.

„Uprkos mnogim protokolima, smernicama i predlozima, novinari se i dalje svakodnevno suočavaju sa pretnjama – a nekažnjivost ovih krivičnih dela kontinuirano pogoršava situaciju“, navodi se u saopštenju IFJ-a.

Kao problem koji se javio sa razvojem informaciono-komunikacionih tehnologija iz ove federacije izdvajaju pretnje digitalnoj bezbednosti novinara u koje se ubrajaju sajber napadi, krađa podataka, hakovanje i uznemiravanje na mreži.

Iz IFJ-a primećuju nedostatak volje vlasti da se uhvati u koštac sa nekažnjivošću ovakvih pretnji i napada.

Zbog toga je, kako navode, bitno da se što hitnije usvoji Konvencija koja bi bila korak ka suzbijanju nekažnjivosti zločina nad novinarima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi