Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Novinarska udruženja iz Norveške, Finske, Danske i Islanda povlače se iz Međunarodne federacije novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

01. 02. 2023.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

Novinarska udruženja iz Norveške, Finske, Danske i Islanda povlače se iz Međunarodne federacije novinara

Udruženja novinara iz Norveške, Finske, Danske i Islanda juče su saopštila da se povlače iz Međunarodne federacije novinara (IFJ) zbog, kako su naveli, prisustva Ruske unije novinara (RUJ) u ovoj federaciji i netransparentnog donošenja odluka. Jedina nordijska zemlja koja je ostala u IFJ-u je Švedska, koja je saopštila da se trenutno ne povlači, ali da ne isključuje istupanje iz ove federacije do kraja godine.

„Razlog za povlačenje je što IFJ nije uspeo da reši administrativne probleme koji traju više od deset godina. Nezadovoljni smo organizacijom kongresa i izbora, kao i nedostatkom transparentnosti u donošenju odluka“, rekla je predsednica Unije novinara Finske (UJF) Hane Aho.

U saopštenju UFJ-a navodi se da su nordijski novinarski sindikati više puta pozivali IFJ da promeni način rada.

„Nismo dobili zadovoljavajuće informacije o finansijama IFJ-a. Nordijske zemlje su bile veliki donator IFJ-a, a ipak naša zabrinutost nije shvaćena ozbiljno", rekla je Aho, dodavši da se nada da će povlačenje ove četiri zemlje podstaći i druga novinarska udruženja koja su članovi IFJ-a da traže promene u ovoj federaciji .  

Iz Norveške unije novinara (NJ) su naveli da posebno osuđuju otvaranje kancelarija Ruske unije novinara (RUJ) u oblastima u Ukrajini koje je Rusija anektirala.

„Do kulminacije je došlo kada je IFJ pasivno prihvatio uspostavljanje Ruske unije novinara u nekoliko oblasti u Ukrajini koje je anektirala Rusija. Na ovo smo ukazali predstavnicima IFJ-a, ali ništa nije preduzeto, Ne možemo biti deo takve organizacije“, saopštio je predsednik NJ-a Dag Idar Trigestad.

Iz Švedske unije novinara (SJF) naveli su da su zbog ovih postupaka zahtevali zajedno sa ostalim nordijskim novinarskim udruženjima da RUJ bude suspendovan iz IFJ.

„Švedska je nedavno, zajedno sa drugim nordijskim sindikatima, kritikovala postupke IFJ u vezi sa Ruskim sindikatom novinara (RUJ). Nordijski sindikati su zahtevali da RUJ bude suspendovan iz IFJ, posebno nakon što je u oktobru postalo jasno da je RUJ otvorio kancelarije na ukrajinskom tlu, koje je okupirala Rusija. Nordijski sindikati čekaju odluku IFJ-a da li će zahtev da se RUJ suspenduje biti uslišen“, navode iz SJF-a.

Zabrinut zbog povlačenja ove četiri zemlje iz IFJ-a, Upravni odbor Evropske federacije novinara (EFJ) zakazao je sastanak Izvršnog odbora EFJ-a za 22. februar, na kome će jedina tačka dnevnog reda biti mesto ruskog sindikata RUJ u IFJ.

Upravni odbor EFJ-a navodi u saopštenju da je na jučerašnjem sastanku imenovao petočlanu konsultacionu grupu koja će uspostavljati dijalog sa obe strane. Ovu grupu čine predsednica EFJ-a Maja Sever, Ana del Freo, Marta Barčenila, Andrea Rot i Pablo Akuel

Formalno povlačenje novinarskih udruženja Norveške, Finske, Danske i Islanda iz IFJ-a će stupiti na snagu 31. jula, šest meseci nakon donošenja odluke o istupanju iz ove federacije.

IFJ okuplja novinare iz celog sveta i čini ga 187 novinarskih udruženja iz 140 zemalja.

 

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

01.02.

2023.

živorad [neregistrovani] u 18:37

sašta

Ako su tako odlučili, srećan im put.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi