Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Odgovor generalnog sekretara EFJ-a Rikarda Gutjeresa na obraćanje UNS-a učesnicima skupštine u Prištini: Nepravedno i pogrešno optuživati EFJ da je isključio UNS
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

24. 05. 2024.

Autor: K.K.N. Izvor: UNS

Odgovor generalnog sekretara EFJ-a Rikarda Gutjeresa na obraćanje UNS-a učesnicima skupštine u Prištini: Nepravedno i pogrešno optuživati EFJ da je isključio UNS

Na obraćanje Udruženja novinara Srbije učesnicima Godišnje skupštine Evropske federacije novinara (EFJ) uoči njenog održavanja u Prištini 23. i 24. maja ove godine, u kom su navedeni problemi sa kojima se susreću novinari na Kosovu i Metohiji i da je UNS odbio da učestvuje na ovom skupu jer je, uprkos obećanju predsednice EFJ-a, isključen iz njegove organizacije, odgovorio je generani sekretar EFJ-a Rikardo Gutjeres.

Prethopdno obraćanje UNS-a delegatima Godišnje skupštine EFJ-a pročitajte OVDE.


Odgovor Rikarda Gutjeresa objavljujemo u celosti, na srpskom i engleskom jeziku.

Dragi delegati i posmatrači,

Radujemo se da vas vidimo u Prištini, Kosovo.

Dobili ste poruku jedne od naših srpskih članica, UNS-a, koja je odlučila da ne učestvuje zvanično na našoj Skupštini, ali da pošalje posmatrača.

UNS, naravno, ima pravo da ne učestvuje na Godišnjoj skupštini. Sa druge strane, kao generalni sekretar EFJ-a želim da ispravim pogrešne informacije koje je UNS proširio.

1. EFJ nikad nije „isključio“  UNS ni UNS na Kosovu (koje nije organizacija članica EFJ-a) iz pripreme Godišnje skupštine EFJ-a u Prištini. Pozvali smo sve članice EFJ-a, uključujući UNS, da organizuju Godišnju skupštinu i UNS se nije prijavio;

2. Suprotno od UNS-a, Asocijacija novinara Kosova (AGK) se prijavila i Upravni odbor EFJ-a je prihvatio njihov predlog. Obavestili smo sve EFJ članice o ovome i UNS nikada nije kontaktirao AGK da ponudi pomoć u organizaciji Godišnje skupštine;

3. Predsednica EFJ-a je pozvala UNS da učestvuje u debatama na Skupštini i UNS je podneo dva predloga rezolucija Godišnjoj skupštini, ali nikada nije bilo reči o uključivanju UNS-a u organizaciju Godišnje skupštine, jer je taj zadatak poveren AGK-u, u skladu sa Statutom EFJ-a i na osnovu demokratske odluke Upravnog odbora. Kao gest dobre volje, Upravni odbor EFJ razmatra usvajanje jedne od predloženih rezolucija UNS-a (one o nestalim novinarima), iako UNS-u nije dozvoljeno da podnosi predloge, s obzirom na to da je odlučio da ne učestvuje na Godišnjoj skupštini.

Podsećamo UNS da se godišnje i izborne skupštine ne organizuju od strane svih članica zemlje domaćina ili od članica iz nekoliko zemalja, nego samo od onih koje su se prijavile u skladu sa Statutom i koje su odabrane od Upravnog odbora. Još jednom, UNS je mogao da se sam prijavi ili podnese zajedničku prijavu sa AGK. Ali nije. Totalno je nefer i potpuno obmanjujuće optužiti EFJ da je „isključio“ UNS!

Naša predsednica Maja Sever će ovo komentarisati na Godišwoj skupštini i odgovoriti na sva pitanja koja imate.

Pozdrav,

Rikardo

 

Dear delegates and observers.
We look forward to seeing you in Prishtina, Kosovo.

You have received a message from one of our Serbian affiliates, UNS, which has decided not to participate officially in our Annual Meeting (AM), but to send an observer (see updated participants' list, enclosed).

UNS of course has the right not to take part in the AM. On the other hand, as EFJ General Secretary, I would like to correct the erroneous information circulated by UNS:

  1. The EFJ has never "excluded" UNS or UNS in Kosovo (which is not an EFJ member organisation) from the preparation of the AM in Prishtina. We called on all EFJ affiliates, including UNS, to organise the AM and UNS never applied;
  2. In contrast to UNS, the Association of Journalists of Kosovo (AGK) applied and its proposal was accepted by the Steering Committee. We informed all EFJ affiliates of this and UNS never contacted AGK to offer to help organise the AM;
  3. The EFJ President invited UNS to participate in the AM debates and UNS submitted two motions to the AM, but there was never any question of involving UNS in the organisation of the AM, as this task has been entrusted to AGK, in accordance with the EJF Statutes and on the basis of a democratic decision of the Steering Committee. As a gesture of goodwill, the EFJ Steering Committee is considering carrying one of the UNS motions (the one on missing journalists), even though UNS is not normally allowed to table motions, given its choice not to participate in the AM.

We remind UNS that Annual Meetings and General Meetings are not organised by all affiliates of a host country or by affiliates from several host countries, but only by those affiliates who have applied in accordance with our statutes and who are selected by the Steering Committee. Once again, UNS could have put in an application or proposed a joint application with AGK. But they did not. It is totally unfair and completely misleading to accuse the EFJ of having ‘excluded’ UNS!

Our President, Maja Sever, will comment on this at the AM and answer any questions you may have.

Kind regards,

Ricardo

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi