Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Sahranjen Aleksandar Petković
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

29. 12. 2016.

Autor: K. K. Izvor: UNS

Sahranjen Aleksandar Petković

Nekadašnji novinar "Borbe", savezni sekretar za informacije i član UNS-a Aleksandar Petković sahranjen je danas na Novom groblju u Beogradu.

Aleksandar Petković rođen je 1926. godine u Klisuri kod Bele Palanke. Diplomirao je na Visokoj novinarsko-diplomatskoj školi.

Novinarstvom je počeo da se bavi 1945. godine. Radio je u „Mladom borcu“, bio urednik u “Omladinskoj prugi“ i „Omladini“ i novinar „Borbe“. Prvi je glavni urednik, a kasnije i direktor lista „Mladost“.

Aleksandar Petković bio je savezni sekretar za informacije i član Saveznog izvršnog veća.

Član Saveza novinara Jugoslavije postao je 1947. godine. Bio je generalni sekretar i potpredsednik Saveza.

Glavni je urednik godišnje edicije „Jugoslavija i svet“, kao i monografija „30 godina samoupravljanja u Jugoslaviji“ i „Jugoslavija 1941 -1981“. Koautor je nekoliko knjiga „Susreti u zemlji oktobra“, „Naš mladi građanin“, „Zbornik narodnih heroja“, „Izbori u Jugoslaviji“, „Dobitnici nagrade AVNOJ“. Njegova knjiga „Šta je to Socijalistički savez“ prevedena je 1965. godine na pet svetskih jezika.

Dobitnik je brojnih ordena i priznanja, među kojima su Orden bratstva i jedinstva sa zlatnim vencem iz 1961. godine i Orden Republike sa srebrnim vencem koji je dobio 1978. godine.

Aleksandar Petković preminuo je u sredu, 23. decembra u Beogradu, u 91. godini. 

Komentari (1)

ostavi komentar
ned

01.01.

2017.

mr.Milica Stojković [neregistrovani] u 17:35

Odlaze

Na žalost nisam imala nikakav kontakt,nisam znala ni gde je ni da li mu nešto treba i tako nisam došla na sahranu. Cane je bio mladji kolega moga oca Ljubiše Stojkovića, urednika dnevne redakcije DESK-a "Borbe" i urednika lista "Vreme" u kraljevini Jugoslaviji i stalnog dopisnika iz Pariza po nalogu redakcije.Cane mi je ostao u veoma lepom sećanju i kao novinar i čovek.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi