Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Usvojen Zakon o kinomatografiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 12. 2011.

Izvor: Dnevnik

Usvojen Zakon o kinomatografiji

Beograd - Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o kinematografiji, koji bi trebalo da stvori optimalne uslove za razvoj kinematografije u Srbiji u skladu sa aktuelnim društveno-ekonomskim prilikama i tehnološkim razvojem.

Zakonom, koji je dobio podršku 123 poslanika, utvrđeno je da stručne poslove u oblasti kinematografije obavlja Filmski centar Srbije, koji će sprovoditi konkurse za sufinansiranje filmova, a pored budžeta predviđeni su i drugi izvori - od pretplate za RTS, naknade koju emiteri plaćaju Republičkoj radiodifuznoj agenciji, kao i naknade telekomunikacionih operatera...

Tako će Filmski centar ubuduće dobijati 20 odsto sredstava koje naplaćuje RRA, 10 odsto koje naplaćuje RATEL i 1,5 odsto od ostvarene mesečne pretplate RTS, što je izazvalo protivljanjenje RRA, ANEM-A, NUNS-a i UNS-a.

Filmski centar Srbije stiče zakonsko utemeljenje kao ustanova kulture, koja će obavljati stručne poslove u oblasti kinematografije, a radiće u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne službe.

Taj centar će podnositi Ministarstvu kulture godišnji izveštaj o svom radu kao i o stanju u kinematografskoj delatnosti.

Tokom debate o tom zakonu u Skupštini Srbije resorni ministar Predrag Marković rekao je da se država prema kinematorgrafiji odnosi kao prema prioritetnoj delatnosti, kao i da bi nova rešenja trebalo da obezbede podsticanje domaće kinematografije i utvrdi jedinstvenu evidenciju o kinematografskim delatnostima.

Takođe, kako je objasnio, cilj je i podsticanje filmskog programa, zaštita maloletnika i zabrana diskriminacije, podsticanja nasilja i vređanja ljudskog dostojanstva u kinematografiji.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi