Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Obazrivo izveštavati o deci
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 01. 2012.

Izvor: Danas

Obazrivo izveštavati o deci

Održan seminar o izveštavanju medija o sistemu socijalne zaštite

Mediji u Srbiji često zloupotrebljavaju i krše prava korisnika socijalnih usluga, što dovodi do zabluda u javnosti i nerazumevanja ove oblasti, rekla je juče Jelka Jovanović, potpredsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Na seminaru o izveštavanju medija o sistemu socijalne zaštite koji su organizovali NUNS i Ministarstvo rada i socijalne politike, ona je napomenula da novinari treba da budu obazrivi prilikom izveštavanja posebno o osetljivim kategorijama, kao što su deca, stariji, osobe s invaliditetom i siromašni.

- Kodeks novinara Srbije propisuje da je novinar obavezan da pristupa poslu sa dužnom profesionalnom pažnjom, kao i da poštuje pretpostavku nevinosti i ne sme nikoga proglasiti krivim do izricanja sudske presude. Mnogi se, ipak, ogreše o ovo pravilo u čemu im pomažu i saopštenja policije, koja i pre i tokom istrage objave imena i prezimena ne samo osumnjičenih počinioca, već često i žrtava zlostavljanja - podseća Jovanovićeva.

Pomoćnica ministra za rad i socijalnu politiku Suzana Paunović istakla je da su mediji često i neopravdano napadali, osuđivali i kritikovali to što ovo ministarstvo uradi ili ne uradi. Međutim, kako je dodala, u poslednje vreme postoji veliki interes medija za oblast socijalne zaštite.

- Veliki broj korisnika socijalne zaštite ne zna na šta sve ima pravo, tako da je uloga medija ključna u njihovom informisanju - navela je Paunovićeva.

Ona je dodala i da ministarstvo u narednom periodu nastavlja sa reformom sistema socijalne zaštite i implementacijom zakona. Ujedno, ona je najavila i da će se u Beogradu 10. februara održati prvi sajam socijalne zaštite.

B. C.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi