Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Dug TV Avala - tajna
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

31. 01. 2012.

Izvor: Politika

Dug TV Avala - tajna

Štrajkači traže odgovor na pitanje odakle se emituje program televizije, što niko od nadležnih ne može da kaže

Komandna soba televizije, soba za režiju, i dalje je pod blokadom telohranitelja koje su angažovali bogati vlasnici.

U zgradu TV Avale mogu da uđu samo zaposleni, u sobu za režiju niko osim bodigardova, program se emituje i dalje, ali je nejasno ko ga „puni” i odakle ga emituje.

– Ko i sa koje lokacije emituje program i koliko je to u skladu sa Zakonom o radio-difuziji i licencom koju je RRA dala televiziji – postavlja pitanje stotinak štrajkača.

Član Saveta RRA i šef katedre za Filmsku i televizijsku produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu Goran Peković kaže da bi program teoretski mogao da se emituje sa bilo koje tačke u Srbiji, s obzirom na to da Avala ima nacionalnu frekvenciju.

– Ukoliko je menadžment TV Avale zatražio promenu lokacije terminala, morao je po zakonu da zatraži dozvolu od „Ratela”. Kada bi se, pretpostavimo, program emitovao sa druge tačke, to bi značilo da mora da se otvori nova linkovska veza sa predajnikom JP „Emisiona tehnika i veze”, jer to javno preduzeće vrši distribuciju signala TV Avala – ukazuje član saveta RRA.

Iz „Ratela” tvrde da nemaju saznanja da TV Avala emituje program sa predajnika sa kojeg nema dozvolu. Ni direktor JP „Emisiona tehnika i veza” Vladimir Homan ne zna odakle se trenutno emituje program ove televizije.

– U opisu našeg posla i nije da to znamo. Nama signal stiže kao i do sada – kaže Homan.

Međutim, kada bi se program emitovao sa druge tačke, to bi značilo da je TV Avala morala da otvori novu linkovsku vezu sa predajnikom JP „Emisiona tehnika i veze”, jer to javno preduzeće vrši distribuciju signala TV Avale.

– Tehnički da, s tim što u ovom slučaju nama link sa TV Avala do Košutnjaka stiže preko zgrade Beograđanka (tu ima takozvani skok), a kako dolazi do Beograđanke to ne možemo da znamo. Pretpostavljamo samo da stiže iz studija TV Avala kao i do sada, ali to ne mora da bude tačno – pojašnjava Homan.

On, međutim, nije precizno odgovorio na naše pitanje – da li eventualno emitovanje programa TV Avala usled štrajka, sa nove lokacije, predstavlja kršenje zakona?

Javnosti je zvanično nepoznata i suma koju TV Avala duguje ovom javnom preduzeću. Na naša pitanja, koliki su dugovi TV Avale, koliko dugo se dugovi ne izmiruju i zašto to javno preduzeće toleriše dugove komercijalne televizije, direktor Homan odgovara da TV Avala duguje veliki novac, za celokupnu 2011. godinu, ali „da je neukusno govoriti o sumi jer je to deo poslovnog odnosa naše dve kuće”.

– Mi dugove ne tolerišemo. Sve komercijalne televizije duguju. TV Avala jeste daleko najveći dužnik među komercijalnim televizijama, ali mi smo ih u 2011. dva puta tužili i dobijali izvršne presude, prvi put još u aprilu 2011. posle samo tri meseca neplaćanja – ukazuje Homan.

Antrfile : Uplaćena jedna plata, štrajk se nastavlja

Zaposlenima na Televiziji „Avala” juče je uplaćena jedna plata, a honorarcima jedan zaostali honorar, ali će štrajk i dalje biti nastavljen jer je uslov za normalizaciju rada da im se isplate bar tri zaostale zarade i četiri honorara, izjavio je sinoć Tanjugu predstavnik zaposlenih Nikola Vukomanović.

Homan: Ne opraštamo dug

Direktora JP „Emisiona tehnika i veze” Vladimira Homana pitali smo – da li je istina da je to javno preduzeće tokom januara najpre pustilo, a zatim povuklo menicu i tako odblokiralo račun TV Avala. Homan je potvrdio te informacije, ukazujući da je sa TV Avala krajem novembra postignut poseban sporazum o reprogramu duga „kakav je postignut sa većim brojem ostalih komercijalnih televizija”.

– Sa TV Avala smo se čak i sporazumeli o davanju većeg broja blanko menica, baš iz razloga visine duga i činjenice da do sada ništa nisu platili. Rok za prvu ratu bio je 3. januar, a po sporazumu ukoliko se ne plati mogli smo da aktiviramo menice i naplatimo celokupan dug. To smo i uradili 5. januara. Kada smo videli da je takav postupak odveo tu firmu u duboku blokadu i da su iz RRA rekli da će im ukinuti dozvolu ukoliko za tri dana iz iste ne izađu, odlučili smo ne da oprostimo dug, već da jedno kraće vreme damo mogućnost novom menadžmentu da iz krize izađe, pa da počne isplatu duga. Odluku o tome verifikovao je i naš Upravni odbor na vanrednoj sednici – objašnjava Homan.

Aleksandar Apostolovski

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi