Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Medijski zakoni će biti doneti u roku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

31. 01. 2012.

Izvor: Danas

Medijski zakoni će biti doneti u roku

Predrag Marković, ministar kulture, informisanja i informacionog društva

Realizacija akcionog plana Medijske strategije teče po utvrđenim rokovima. Radi se na Zakonu o elektronskim komunikacijama, završava se rad na formiranju radne grupe za izradu novog Zakona o javnom informisanju.

Upućena je i inicijativa na adrese više ministarstava da se preispita mogućnost izmene zakona iz njihove nadležnosti, a u skladu sa ciljevima strategije, ističe za Danas Predrag Marković, ministar kulture, informisanja i informacionog društva.

Prema njegovim rečima, završava se i rad na formiranju komisija koje će razmatrati pristigle prijave po raspisanim konkursima za sufinansiranje medijskih sadržaja.

Kada se mogu očekivati prvi predlozi medijskih zakona?

- U rokovima utvrđenim akcionim planom Medijske strategije biće donet zakon o javnom informisanju, zakon o elektronskim medijima, zakon o javnim servisima i drugi zakoni kojima se reguliše ova oblast na celovit način. (Predviđen rok je, inače, 18 meseci od usvajanja Medijske strategije, što znači da je preostalo još oko 14 meseci - prim. aut.)

Da li se radi na određivanju i preciziranju regionalnih javnih servisa?

- Nije počet rad na određivanju i preciziranju regionalnih javnih servisa i to će biti jedno od pitanja za čije će se rešenje pobrinuti radna grupa koja će raditi na pripremi Zakona o javnim servisima.

U javnosti su se mogle čuti ocene da će se odustati od Medijske strategije ili stopirati rad na njenoj realizaciji do izbora. Kako to komentarišete i koliko izbori utiču na ovaj posao?

- Od toga se može odustati samo ukoliko se promeni i sam tekst strategije. Nema nikakvih naznaka da će se bilo šta promeniti u mandatu ove Vlade.

Postoje li možda određeni politički ili drugi pritisci u vezi sa poslom oko medijske strategije?

- Što se zaposlenih u Sektoru za medije i informisanje tiče, nikakvih pritisaka nije bilo.

Rokovi za digitalizaciju su promenjeni, a test emitovanje je dva puta odloženo. Šta je razlog tome? Kada se očekuje kraj procesa digitalizacije?


- Strategijom za prelazak na digitalno emitovanje radio i TV programa u Srbiji, 4. april 2012. određen je kao datum za prelazak na digitalno emitovanje u Srbiji. Imajući u vidu da je, u međuvremenu, taj mesec određen kao izborni, kao i da neposredno posle počinju i važne sportske manifestacije, neophodno je da se sa isključivanjem analognog programa krene tek posle Olimpijskih igara u Londonu.

Datum prelaska biće u skladu sa međunarodnim obavezama Srbije. Isključivanje analognog emitovanja neće biti izvršeno u toku jednog dana, kako je ranije planirano, već će se taj proces sprovoditi isključivanjem signala po pojedinim regionima, u fazama, kako je uradila i većina zemalja koje su se već digitalizovale.

A kada će se početi sa probnim emitovanjem digitalnog signala?

- Sva oprema neophodna za funkcionisanje pilot mreže je već instalirana. Čim budu usvojene izmene Strategije i Pravilnika prelaska na digitalno emitovanje, kao i izmene Plana raspodele, kojim će se omogućiti da Emisiona tehnika i veze emituje signal na odabranim frekvencijama, pilot mreža će početi sa radom. Proces izmene navedenih dokumenata je u toku.

Da li će Ministarstvo moći da izdvoji sredstva kako bi jednom delu stanovništva omogućilo besplatne STB uređaje, bez kojih ne može da se primi digitalni signal na TV prijemnicima?


- Od toga koliko bude novca u budžetu, zavisiće da li će država subvencionisati nabavku STB uređaja za određene kategorije građana. U svakom slučaju za tim nema potrebe u prvoj polovini ove godine.

Antrfile : Komentar o štrajku na TV Avala

Kako komentarišete štrajk zaposlenih na TV Avala? Zašto niste reagovali po upućenom zahtevu zaposlenih koji štrajkuju?


- Kontrolu nad radom elektronskih emitera vrši Republička radiodifuzna agencija. Agencija je već preduzela određene korake u okviru svoje nadležnosti.

Nepromenjen stav prema smeni Ugričića

Kakav je vaš stav prema smeni direktora Narodna biblioteke Sretena Ugričića? Da li ste, možda, promenili mišljenje u odnosu na ranije kada ste tražili da Vlada odloži odluku o njegovoj smeni?


- Svi moji stavovi su pravovremeno dostavljeni „onima kojih se to tiče“ i istovremeno, zbog javnosti, postavljeni na sajt Ministarstva kulture. I još su tu. Ne vidim da je ijedno slovo menjano.

Bojan Cvejić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi