Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Oštra konkurencija: Olivera Zekić i Miloš Gajović, sin dosadašnjeg državnog sekretara, kandidati za članove Saveta REM-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 11. 2020.

Autor: Ivana Predić Izvor: Cenzolovka

Oštra konkurencija: Olivera Zekić i Miloš Gajović, sin dosadašnjeg državnog sekretara, kandidati za članove Saveta REM-a

Poslanička grupa Aleksandar Vučić – za našu decu predložila je nadležnom skupštinskom odboru dva kandidata za člana Saveta – Oliveru Zekić i Miloša Gajovića, saznaje Cenzolovka.

Odbor za kulturu i informisanje Narodne skupštine sutra će utvrditi listu kandidata za članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), na kojoj će, kako Cenzolovka saznaje, biti i Olivera Zekić i Miloš Gajovića, koje je predložila poslanička grupa Aleksandar Vučić – za našu decu.

Osim toga, na sutrašnjoj sednici odlučivaće se i ko će biti kandidati za još jednog člana u Savetu REM-a, koji se bira na predlog crkvenih i verskih organizacija.

Prvi posao za mladog Gajovića mogao bi da bude – REM

Dakle, pored kontroverzne bivše članice Saveta REM-a Olivere Zekić, na listi će biti i Miloš Gajović, sin Aleksandra Gajovića, dosadašnjeg državnog sekretara za informisanje u Ministarstvu za kulturu i informisanje (ministarka Maja Gojković još nije saopštila ime novog državnog sekretara).

Nije najjasnije šta mladog Gajovića preporučuje za tako važan posao. Kako se navodi u biografiji koju je priložio, u koju smo imali uvid, Miloš ima 24 godine i u junu ove godine je završio Fakultet za kulturu i medije Megatrend.

Logično, nema radnog iskustva, ali je u prijavi za člana Saveta REM-a naveo da je „tokom studija aktivno učestvovao na više seminara i okruglih stolova vezanih za medije i upravljanje, kao i za analize rada pružalaca usluga putem elektronskih medija“.

Dodao je da je bio učesnik TV debate o televizijskim i radio programima, kao i da praktikuje „volonterski rad u više društvenih segmenata“.

Oliveri Zekić bi, ako bude izabrana u ovako oštroj konkurenciji, ovo bio drugi mandat u Savetu REM-a. Prvi put je za članicu izabrana 24. jula 2015. godine, takođe na predlog nadležnog skupštinskog odbora.

Mandat joj je istekao u julu ove godine, i od tada Savet Regulatora radi sa osam umesto sa devet članova. Tek u novembru, Odbor je otvorio proceduru za izbor novog člana i pored toga što je, prema zakonu, ona trebalo da bude sprovedena šest meseci pre isteka mandata Oliveri Zekić, odnosno najkasnije u januaru ove godine.

Pravo na predlog za drugog kandidata za člana Saveta REM-a, na mesto Aleksandre Janković, kojoj se mandat okončava 3. marta 2021. godine, imaju crkvene i verske organizacije.

Aleksandra Janković, po ugledu na Oliveru Zekić, može biti i reizabrana, s obzirom na to da joj je ovo prvi mandat u Savetu.

„ČLAN SAVETA REM BIRA SE IZ REDA UGLEDNIH STRUČNjAKA“

Odbor za kulturu i informisanje Narodne skupštine Republike Srbije doneo je 4. novembra odluku o pokretanju postupka za predlaganje kandidata za izbor članova Saveta REM-a. 

Postupak predlaganja člana Saveta Regulatora sprovodi se tako što poslaničke grupe, odnosno samostalni narodni poslanici zajedno podnose obrazložen predlog dva kandidata za izbor člana Saveta Regulatora, i to u roku od 15 dana od dana objavljivanja javnog poziva.

Član Saveta Regulatora bira se iz reda uglednih stručnjaka iz oblasti koje su od značaja za obavljanje poslova iz nadležnosti Saveta Regulatora (medijski stručnjaci, ekonomisti, pravnici, inženjeri telekomunikacija).

Mandat traje pet godina, a član Saveta može biti ponovo biran najviše još jednom.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi