Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zlatni Pinokio za „Alo“, Srebrni za „Informer“, Bronzani za „Srbiju danas“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 12. 2020.

Izvor: Fake News Tragač

Zlatni Pinokio za „Alo“, Srebrni za „Informer“, Bronzani za „Srbiju danas“

Portal Fake News Tragač povodom svog trećeg rođendana dodeljuje nagrade Zlatni, Srebrni i Bronzani Pinokio medijima koji su tokom prethodnih godinu dana prema našoj evidenciji najčešće širili lažne i manipulativne vesti.

Naš tim je istražio 198 manipulativnih sadržaja, najviše do sada, a 23% tih sadržaja moglo se pronaći u štampanom ili onlajn izdanju Alo-a, čime je ovaj medij po drugi put zaslužio Zlatnog Pinokija. Na drugom mestu našao se Informer, koji je iz korpusa dokazanih dezinformacija kreirao ili preneo 19% sadržaja, a na trećem je Srbija danas, sa učešćem od 16%. Napominjemo da ove procente ne treba tumačiti kumulativno jer se većina lažnih i manipulativnih sadržaja nije zadržala na jednom mediju, već je istovremeno objavljena na više mesta.

Iza nas je veoma izazovna godina, koja nas je iznova podsetila da dezinformacije nisu samo stvar zarade i zabave, već da se, nažalost, njima neretko ugrožavaju nečije zdravlje, bezbednost, integritet, pa i život. Regionalna mreža SEE Check je, uporednom analizom 762 istraživačka teksta portala Fake News Tragač i Raskrikavanje.rs (Srbija), Faktograf (Hrvatska), Raskrinkavanje.ba (Bosna i Hercegovina), Raskrinkavanje.me (Crna Gora) i F2N2 (Severna Makedonija) došla do ukupnog broja od 4.654 lažnih i manipulativnih narativa o virusu korona na našem govornom području. Među 20 najčešćih izvora tih narativa čak 15 je registrovano u Srbiji, a vodeća mesta zauzimaju Alo, Srbija danas, Informer, Espreso i Kurir.

Ovo je bila godina u kojoj je Fake News Tragač imao najviše posla do sada. Objavili smo čitav niz dekonstrukcija lažnih i manipulativnih vesti o koroni, čemu smo posvetili i posebnu publikaciju. Mnogi mediji su ispravili pogrešne navode zahvaljujući našim analizama, između ostalih i Vašington tajms. U februaru smo dočekali da Živorad Nikolić, poznatiji kao Žika Šarenica, više od godinu dana nakon naše prve analize o njegovim plagiranim kolumnama za Kurir, prestane da ih piše, tj. prepisuje. U 2021. godinu ulazimo s novim sajtom, proširenim timom, velikim entuzijazmom, kao i pozivom čitaocima da nam i dalje prijavljuju sumnjive medijske sadržaje na koje naiđu.

Redakcija Fake News Tragač će narednih dana dobitnicima nagrada poslati plakete i statue Zlatnog, Srebrnog i Bronzanog Pinokija, uz napomenu da u bajci na koju referišemo drveni lutak sklon laganju ima priliku i da se popravi. U tom svetlu, nadamo se da će se mediji naredne, 2021. godine, svim silama truditi da ovu nagradu ne dobiju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi