Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  NVO poziva medije da bez senzacionalizma izveštavaju o navodnom seksualnom zlostavljanju glumica
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 01. 2021.

Izvor: Beta

NVO poziva medije da bez senzacionalizma izveštavaju o navodnom seksualnom zlostavljanju glumica

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) pozvala je danas državne institucije da odgovorno i profesionalno pristupe slučaju navodnog seksualnog zlostavljanja u školi glume Miroslava Aleksića a medije da pri izveštavanju "poštuju dostojanstvo i privatnost svake žrtve, bez senzacionalizma, relativizacije i retraumatizacije žrtava".

U saopštenju su naveli da ih "posebno zabrinjava" karikatura Dušana Petričića objavljena u novom broju nedeljnika NIN jer predstavlja kako su ocenili, "seksističku i rasističku relativizaciju iskustava žena žrtava silovanja".

"Problem seksualnog nasilja je sistemski. U istraživanju Autonomnog ženskog centra iz 2018. godine, navodi se da je svaka treća devojka u Srbiji doživela neželjeno dodirivanje, a 80 odsto mladih je doživelo neki vid seksualnog uznemiravanja", upozorili su iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Dodali su da "solidarno stoje" uz glumice Milenu Radulović i Ivu Ilinčić i "sve druge devojčice i žene koje su hrabro istupile u javnost i progovorile o seksualnom zlostavljanju i silovanju u školi glume Miroslava Aleksića".

"Ovaj slučaj nas podseća da je seksualno zlostavljanje ozbiljna tema o kojoj moramo da pričamo svakodnevno i da pružimo bezuslovnu podršku kao i da ohrabrimo sve žene žrtve nasilja da slučajeve seksualnog zlostavljanja prijave relevantnim institucijama", stoji u saopštenju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi