Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Poznati srpski aforističar Ninus Nestorović postao član prestižnog aforističarskog udruženja Ruske federacije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 02. 2021.

Autor: A.Ć. Izvor: www.dan.co.me

Poznati srpski aforističar Ninus Nestorović postao član prestižnog aforističarskog udruženja Ruske federacije

Jednoglasnom odlukom svih članova upravnog odbora Moskovskog kluba aforistike (MKA), Ninus Nestorović, poznati srpski satiričar, postao je član ovog najvećeg i najznačajnijeg udruženja aforističara u Ruskoj Federaciji, navodi se u saopštenju Društva književnika Vojvodine - Sekcije humorista i satiričara, dostavljenom našoj redakciji.

Odluku o prijemu, donijetu 5. februra, saopštio je Aleksandar Minčenkov.

Ovo elitno udruženje aforističara okuplja više desetina autora kratke forme iz Rusije, Ukrajine, Jermenije, Makedonije, Litvanije, Izraela, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja svijeta.

Od srpskih autora članovi Moskovskog kluba aforistike su i: Aleksandar Čotrić, Miroslav Sredanović i Nebojša Ivaštanin.


Minčenkov je naveo i da će Nestorovićev izbor aforizama biti objavljen u ovogodišnjem Almanahu MKA.
Podsjećamo, knjiga Ninusa Nestorovića „Diktator i ja” je nedavno objavljena u Poljskoj, a njegovi aforizmi su prevedeni na preko 20 svjetskih jezika. Zastupljen je u mnogim zbornicima i antologijama. Živi i radi u Novom Sadu.


​„Nestorović je pokazao da satirični aforizam pripada kulturi u kojoj se, umjetničkim majstorstvom i artističkom imaginacijom, uspostavlja kritičko nepristajanje na degradaciju ljudskog postojanja i izobličavanje čovjekove prirode. Zato se on i pojavljuje kao „prestup” i kao „prekršaj” u odnosu na represivni sistem društva i čovjekovu unutrašnju neslobodu, kao osmišljeno protivljenje političkom, ideološkom, estetskom i moralnm dogmatizmu.

U viziji satiričara sadržana je nepotkupljivost misije koja brani individualitet, razlike i totalitet. Satirični iskaz temelji se na ironijskoj degradaciji bezobzirnih vlastodržaca, žestini žigosanja i hiperboličnom ismijavanju i nemilosrdnoj optužbi posrnulog svijeta”, bilježi profesor Ratko Božović o Nestorovićevom stvaralaštvu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi