Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Opet sporna sredstva za informisanje: Iz budžeta Smedereva raspodeljeno 28 miliona za ovogodišnje sufinansiranje medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 04. 2021.

Autor: J. Ilić Izvor: Večernje novosti

Opet sporna sredstva za informisanje: Iz budžeta Smedereva raspodeljeno 28 miliona za ovogodišnje sufinansiranje medija

SMEDEREVO je podelio 28 miliona budžetskih dinara za ovogodišnje sufinansiranje medijskih projekata, a aktuelna Komisija je ispoštovala "tradiciju" prethodnika, pa je više od polovine novca otišlo van ovog grada - najviše u Smederevsku Palanku.

Štaviše, "zeleno svetlo" su dobili projekti medija koji su i prethodnih godina dobijali najviše novca, pa i onih koji projekte nisu opravdali. Od ukupno 19 projekata, njih 13 je finansirano i lane.

Među najbolje plaćenima su, kao prošle godine, dve televizije iz Smederevske Palanke - TV Jasenica sa 3,5 i TV Plana sa 2,9 miliona. Ipak, najviše - čak 3,6 miliona - dobio je smederevski portal SD novine, iza kojeg stoji ista medijska ekipa kao i iza TV Smederevo koja je, inače, ranije tužena jer nije opravdala projekat.

Portal ePodunavlje iz Vršca će i ove godine dobiti 1,9 miliona, iako nije opravdao sedam miliona dobijenih pre tri godine, za 300 originalnih medijskih sadržaja koje nije proizveo. Grad je tada najavio tužbu, ali se to nije desilo i finansiranje je nastavljeno.

Pritom, umesto firme "Open vju" izdavač je sada "Enerdži sejv", iza koje stoji ista osoba kao i iza prethodne.

Nepostojeći telefon i - latinski

PORTAL "Puls Šumadije", čiji je izdavač Dragan Golubović iz Smederevske Palanke, dobio je 1,6 miliona. Osim što je gotovo nepoznat Palančanima, a kamoli Smederevcima, zanimljiv je sadržaj ovog onlajn medija. Na sajtu je naveden nepostojeći broj telefona +381 (0) 123 456 789, dok je u opisu sedišta portala tekst na - latinskom.

Protiv ovakve raspodele se pobunio smederevski Luks radio koji je lane vratio dodeljenih 260.000, smatrajući tu sumu - ponižavajućom.

- Čak 69 odsto novca će otići van Smedereva, a Komisija je procenila da učešće Luks radija u informisanju ovdašnjih ljudi iznosi svega 1,9 odsto, sudeći prema opredeljenim sredstvima od 500.000. Komšijskom radiju, koji se i ne čuje u Smederevu, dodeljen je mnogostruko veći iznos za projekat "komšijske vesti". Ipak, novac koji nam je dodeljen ovog puta nećemo vratiti, već ćemo ga dodati sredstvima koje smo opredelili za humanitarne svrhe - kaže vlasnik pomenutog radija Dragan Grujić.

Dvaput plaćaju isti sadržaj!

FOTO-video studio iz Smederevske Palanke je za proizvodnju medijskih sadržaja koje objavljuju portal "Pečat pravde" i Televizija Jasenica - koji su takođe prošli na konkursu - dobio bezmalo dva miliona! Novac su dobili i beogradski "Kurir", niška TV KCN 1, Radio Bus iz Kovina. Ove godine su podeljena tri miliona više nego lane.

Smederevski portal "SD kafe", koji je prvi put ponudio projekat, odbijen je na konkursu.

- Mi smo pioniri veb izveštavanja, postojimo 17 godina i informišemo Smederevce objektivno i pošteno, bez ijednog dinara ikad dobijenog od grada u kome radimo i živimo.

Novac godinama odlazi fantomskim medijima, iz okolnih gradova, što je bez ikakave logike, pa je i ova raspodela samo farsa. Portali i fizička lica koji su dobili naš novac, a u pitanju su milioni, zapravo su propagandna glasila napravljena sa ciljem da se novac izvuče iz budžeta - tvrdi urednik "SD kafea" Željko Milojević i naglašava sumnju da u ovome ima posla i za pravosudne organe.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi