Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Da li je pomoć Tanjugu po zakonu?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 06. 2012.

Autor: N.N. Izvor: B92

Da li je pomoć Tanjugu po zakonu?

Novinske agencije Beta i FoNet zatražile su od Komisije za kontrolu državne pomoći da ispita svaku državnu pomoć JP NA Tanjug u protekle dve godine.

Agenicije su ocenile da se tom pomoći narušava slobodna konkurencija na tržištu, što je u suprotnosti s domaćim zakonima i međunarodnim dokumentima.

Dve privatne i nezavisne agencije zahtevaju od Komisije da ispita da li je državna pomoć Tanjugu dodeljena u skladu sa zakonom, da li je ta pomoć bila nedozvoljena i ako jeste zahtevaju vraćanje nedozvoljene državne pomoći.

Beta i FoNet napominju da je njihova delatnost istovetna delatnosti Tanjuga i da državna pomoć Tanjugu narušava slobodnu konkurenciju na tržištu usluga novinskih agencija.

Pomoć koju država dodeljuje Tanjugu, stav je Bete i FoNeta, nedozvoljena je i u suprotnosti je sa Zakonom o informisanju, Zakonom o kontroli državne pomoći, s Vladinom medijskom strategijom, Rezolucijom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope iz 2004. godine i Rezolucijom Evropskog parlamenta iz marta ove godine.

U zahtevu Bete i FoNeta naveden je i podatak Ministarstva kulture da je u 2010. godini Tanjugu iz budžeta dodeljena pomoć od 216.715.500 dinara.

Zakon o informisanju, kako podsećaju Beta i FoNet, zabranjuje "svaki vid monopola u oblasti javnog informisanja" radi zaštite načela slobodne utakmice i pluralizma ideja i mišljenja.

Takođe, agencije se pozivaju i na odredbu Zakona o informisanju koji kaže da država ne može biti osnivač javnog glasila ni posredno, ni neposredno, iako je propisano da, izuzetno, država može posebnim zakonom osnovati novinsku agenciju.

"Država, propisujući izuzetak u svoju korist koji joj omogućava da neposredno osnuje novinsku agenciju, ako baš i ne stiče monopolski položaj u informisanju, izvesno grubo povređuje načelo slobodne utakmice tako što finansira državnu novinsku agenciju, čime je dovodi u povoljniji položaj od onog koji na tržištu imaju podnosioci zahteva kao nezavisne novinske agencije", naveli su Beta i FoNet.

Te dve agencije su, takodje, navele da se država vladinom medijskom strategijom obavezala da će obezbediti regulatorni okvir za ravnopravan položaj svih novinskih agencija, u skladu sa pravilima zaštite konkurencije i dodele državne pomoći, kao i da će pre vlasničke transformacije Tanjuga obezbediti uslove za konkurentno poslovanje na tržištu agencijskih usluga.

Pozivajući se na Zakon o kontroli državne pomoći, Beta i FoNet su naveli da Tanjug, kao korisnik državne pomoći "stiče povoljniji položaj na tržištu u odnosu na konkurente, čime se narušava ili postoji opasnost od narušavanja konkurencije na tržištu", odnosno da je takva državna pomoć nedozvoljena.

Dve agencije su u zahtevu upućenom Komisiji za kontrolu državne pomoći navele i deo iz rezolucije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope iz oktobra 2004. godine u kojoj se Vlada Srbije upozorava da "ne koristi državni budžet kako bi očuvala politički uticaj nad preostalim državnim medijima nauštrb nezavisnih medijskih organizacija".

Navedena je, takođe, i rezolucija Evropskog parlamenta iz marta ove godine u kojoj se pozdravlja usvajanje Medijske strategije Vlade Srbije i planirano povlačenje države iz bilo kojeg vlasništva nad medijima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi