Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Šta će Mađarima RTS pretplata?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 06. 2012.

Autor: N.N. Izvor: B92

Šta će Mađarima RTS pretplata?

Pokret mađarske nade smatra da Mađari sa severa Vojvodine ne bi trebalo da plaćaju RTV pretplatu većina nikada nije pogledalo nijednu emisiju javnog servisa.

U saopštenju ova politička organizacija napominje da su građani, osim računa za kablovsku televiziju, dužni da plaćaju i pretplatu za program javnog servisa.

"Ova dva iznosa u slučaju brojnih gradjana koji primaju platu manju od utvrđenog minimalca, mogu dostići i 8-10 odsto njihovih ukupnih primanja. Pošto je za mnoge ljude gledanje televizije praktično jedina zabava, jasno je da je pomenuti izdatak veliki udarac za siromašno stanovništvo”, saopšteno je iz PMN.

Kako je saopšteno, u proteklih desetak godina pretplatu za RTS plaćalo je svega 41 odsto domaćinstava u Srbiji, pa država namerava da putem sudskih izvršitelja prinudno naplati ovaj iznos, a preti se i „zaplenom nameštaja, aparata, pa čak i hrane”.

PMN saopštava da je “statistički dokazana činjenica” da su „uprkos sve većoj bedi”, građani severne Vojvodine, „dakle, u većini Mađari”, najurednije platiše svih mogućih poreza i doprinosa u zemlji. Samim tim, velika je verovatnoća da mnogi od njih plaćaju i "harač javnog servisa", saopšteno je iz ove stranke.

„Ogroman deo vojvođanskih Mađara nikada nije pogledalo nijednu emisiju "javnog servisa". Oni pretežno prate mađarske TV kanale preko kablovske mreže. Smatramo potpuno apsurdnim i diksriminativnim da se ovdašnja mađarska zajednica primorava na plaćanje pretplate za RTS”, smatraju u Pokretu mađarske nade.

PMN smatra da bi onim Mađarima koji su do sada plaćali pretplatu, srpska država barem godinu dana unazad trebalo da vrati uplaćeni iznos i rastereti sve vojvođanske Mađare „dalje uplate ovog harača”.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi