Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Da li TV kući preti oduzimanje nacionalne frekvencije?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 07. 2012.

Autor: A. J. Izvor: Informer

Da li TV kući preti oduzimanje nacionalne frekvencije?

Medijska kuća više neće moći da ispuni kvotu od 25 odsto sopstvenog programa, pa će RRA morati da im oduzme dozvolu za emitovanje

 

Televizija Avala nalazi se u ogromnim problemima i postoji mogućnost da ostane bez nacionalne frekvencije!

Činjenice kažu da bi Avala do kraja godine morala da ima najmanje 25 odsto programa u svojoj produkciji, u slučaju da ta televizija želi da ostane nacionalni emiter. A ako ta obaveza ne bude ispunjena, RRA će biti primorana da im oduzme frekvenciju i raspiše javni konkurs za dodelu dozvola za emitovanje programa. S druge strane, zaposleni na Avali su zbog neisplaćenih zarada stupili u štrajku još u decembru. Štrajk je povremeno prekidan zbog lažnih obećanja vlasnika o konsolidaciji, a od 5. maja ponovo ne proizvode sopstveni program.

Ukoliko emiter, samim tim i TV Avala, ne ispuni zakonom predviđene obaveze, protiv njih će biti pokrenut postupak za izricanje mera. Mere koje izriče Savet su opomena i upozorenje, a u skladu s odredbama Zakona može biti i privremeno ili trajno oduzeta dozvola za emitovanje programa rekli su za Informer iz Republičke radiodifuzne agencije. U ukupno godišnje vreme emitovanog programa ne računaju se reprize, sportski prenosi, igre, reklame i TV kupovina, kao ni program vesti, izuzev ako se radi o sopstvenoj produkciji vesti, što otežava mogućnost Avale da nadoknadi neophodnu minutažu za očuvanje frekvencije.

Predstavnik zaposlenih na TV Avala, Aleksandar Šubarević, potvrdio je naša saznanja o tome da će toj televiziji biti oduzeta nacionalna frekvencija. Od pojedinih članova RRA čuo sam da prate situaciju i da će reagovati u trenutku kad procene da Avala neće moći da nadoknadi manjak u sopstvenoj produkciji, koji po zakonu iznosi 25 odsto na godišnjem nivou.

 Tada će biti pokrenuti postupak za oduzimanje nacionalne frekvencije kaže Šubarević i objašnjava trenutnu situaciju u televiziji: Pobegao ko je mogao Trenutno nismo u zvaničnom štrajku, već smo obustavili rad, odnosno prekinuli proizvodnju sopstvenog programa, i to od 5. maja. Rečeno nam je da nema potrebe da dolazimo na posao.

Direktor Dušan Pančić već mesec i po dana nam ništa ne govori zaključ uje Šubarević. Tokom poslednjih dana, u nekoliko navrata pokušavali smo da dođemo do Dušana Pančića, ali je on uporno odbijao naše pozive. Robert Nemeček, bivši glavni i odgovorni urednik TV Avala, kaže da bi ta televizija trebalo da izgubi nacionalnu frekvenciju.

Naravno, pošto je konstantno u štrajku. Takođe, nema izgleda da će se stvari promeniti. Ali u ovoj zemlji niko ne poštuje propise, a u Avali je sporna i stvarna vlasnička struktura. Radnicima duguju plate već šest meseci, a ko god
je mogao, pobegao je odande objašnjava Nemeček. Produžena agonija Bojana Lekić, koja je zamenila Nemečeka, a zatim i sama pre dva meseca napustila mesto glavnog urednika Avale, za Informer kaže da je glavni problem hroničan nedostatak novca.

Sigurna sam da je glavni problem loša finansijska situacija tvrdi Bojana. Da podsetimo, Avala je još u januaru bila na ivici da izgubi nacionalnu frekvenciju zbog neplaćanja naknade za emitovanje programa. RRA je čak pokrenuo postupak oduzimanja, ali je novac nekako nađen u aprilu, pa je agonija samo privremeno produžena. Inače, dozvole za nacionalne frekvencije izdate su 2006. godine na osam godina, što znači da traju do 2014, mada postoje naznake da će već početkom naredne godine biti neki promena na televizijskom nebu Srbije.

Aleksandar Šubarević: Plate i dalje nema

Televizija stalno zaposlenim radnicima duguje plate od decembra, a honorarcima od novembra prošle godine.

Zaposleni su već štrajkovali krajem prošle i početkom ove godine, ali su im vlasnici Avale obećali da će 1. aprila
konsolidovati firmu i isplatiti zaostala primanja. Oni su se pred članovima RRA obavezali da će izmiriti dugovanja prema nama, a zatim nam isplaćivati plate mesec za mesec. Međutim, ništa od toga nisu ispunili kaže Šubarević.

Kada se oduzima frekvencija

Televiziji nacionalna frekvencija može biti oduzete u precizno određenim slučajevima. Razlog za oduzimanje dozvole je kršenje Zakona o radiodifuziji od neispunjavanja opštih programskih standarda do neplaćanja naknade za emitovanje programa, kao i kršenja nekih od podzakonskih akata Agencije (kojima se uglavnom regulišu programski sadržaji). Međutim, trajno oduzimanje dozvole je krajnja mera prema Zakonu i izriče se kada su sve prethodne mere već izrečene poručuju iz RRA.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi