Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Savet za štampu: Novosti prekršile kodeks
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 07. 2012.

Autor: N. N. Izvor: Fonet

Savet za štampu: Novosti prekršile kodeks

Komisija za žalbe Saveta za štampu jednoglasno je odlučila da su Večernje novosti tekstom "U Razvojnoj banci Vojvodine prećutali prljave pare?!" prekršile Kodeks novinara Srbije, koji propisuje obavezu novinara i urednika "da poštuju i primenjuju važeće zakonodavstvo u oblasti autorskih prava".

Prekršena je odredba Kodeksa vezana za obavezu navođenja izvora i uvažavanja autora kada se informacija reprodukuje iz drugog izvora, saopštio je Savet za štampu.

Žalbu na tekst podneo je glavni i odgovorni urednik portala Pištaljka Vladimir Radomirović, smatrajući da su Novosti preršile odredbe Kodeksa o poštovanju autorskih prava time što, za razliku od ostalih redakcija, nisu kao izvor informacije navele Pištaljku, koja je prva objavila da je Razvojna banka Vojvodine osumnjičena za pranje novca.

Novosti su objavile tekst sa poptisom svog novinara i pozivanje na "nezvanična saznanja". U tekstu su citirane čitave rečenice iz teksta Ivana Ninića koji je objavila Pištaljka.

Komisija za žalbe je odlučila i da dnevni listovi Blic, Alo i Pres objavljivanjem 30. maja tekstova "Direktoru se svidela knjiga o Noletu koja poziva na klađenje", "Kad porastem kladiću se na Noleta!?" i "Deco, dajte sve pare na Noleta" nisu prekršili odredbe Kodeksa novinara Srbije.

Podnosilac žalbe Blagoje Baković smatrao je da su spornim tekstovima vezanim na njegovu knjigu pesama za decu o teniseru Novaku Đokoviću "izneti potpuno netačni sadržaji koji nemaju nikakve veze sa knjigom" i da je "izneta gomila laži i podvala" o navodnom iskorišćavanju lika i dela slavnog tenisera i otvorenom pozivanju dece na klađenje.

Većina članova komisije smatrala je da nijedan list nije prekršio odredbe Kodeksa novinara, jer su u svim tekstovima data i pesnikova tumačenja pesme, njegova izjava i izjava direktora škole gde je knjiga pesama predstavljena, kao i stavovi stučnjaka i zainteresovane javnosti.

Zbog toga se ne može zaključiti da su tekstovi jednostrani i da "drugoj strani" nije data prilika da iznese mišljenje.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi