Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Blog neće zameniti novinarstvo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 07. 2012.

Autor: N. N. Izvor: Fonet

Blog neće zameniti novinarstvo

Pisanje blogova neće zameniti novinarstvo, a da biste o nečemu pisali ipak je potrebno znati osnove novinarstva, ocenili su danas novinari u debati NUNS na temu "Koliko je važno da blogeri usvajaju znanja iz novinarske profesije".

 

Blogeri, s druge strane, ističu da je važno da dobro pišu i da su im blogovi čitani.

Potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Dragan Janjić ocenio je da je potrebno znati osnove novinarstva,  jer se u ovoj profesiji uči kako se odvaja bitno od nebitnog.

Blogerka Mirjana Mimica - Mahlat je, međutim, rekla da ne zna ništa o novinarstvu, ali da dobro piše i da je njen blog čitan.

Janjić je rekao da se može napisati blog, novinarski tekst i svi će ga čitati ako je dobar, ali je ipak važno znati neke osnove novinarske profesije. To se ne odnosi samo na blogere, već i na administraciju koja, kada piše izveštaje, ono što je bitno treba da stavi na početak, a ne da pročitate 50 strana nečega da biste shvatili šta je čovek hteo da kaže, rekao je Janjić.

Mimica, poznatija pod nadimkom Mahlat, rekla je da blog neće zameniti novinarstvo i ne može mu biti alternativa.

- Mediji nameću taj spin i govore javnosti kako da misle o nečemu. Na blogu toga nema, rekla je Mimica.

- Mediji su glavni izvor informisanja, a blog je kritika, rekla je ona i navela da na Zapadu, ako o nečemu nisu pisali najpoznatiji blogeri, to se nije dogodilo.

Bloger Petar Vojinović rekao je da je pohađao školu novinarstva i da zna osnovna pravila ove profesije, koja se trudi da primenjuje u svom pisanju već četiri godine.

Glavni i odgovorni urednik Danasa Zoran Panović rekao je da blog razume kao novi vid žanra u medijima. U pisanju bloga važe isti principi kao u medijima.

- Dobar bloger je dobro informisan bloger i tu se možda može naći mnogo talentovanijih ljudi nego u medijima, ocenio je Panović.

Panović je rekao da u srpskom društvu, ipak, postoji fenomen da uprkos širenju informacija internetom, ton mu daju štampani mediji. Štampa indukuje događaje u društvu, a ipak je žrtva te virtuelne stvarnosti, rekao je Panović i naglasio da kao urednik Danasa vidi koja je nesrazmera ulaska u sadržaj internet izdanja lista i prodaje novine na kioscima.

Panović se, ipak, našalio i dodao da se novinama najbolje čiste prozori i stavljaju se na pod kada se kreči kuća, što se ne može učiniti sa laptopom ili tablet računarima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi