Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Vukčević i Vekarić britanskom Gardijanu o istrazi protiv srpskih novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 07. 2012.

Autor: Džulijan Borger Izvor: The Guardian

Vukčević i Vekarić britanskom Gardijanu o istrazi protiv srpskih novinara

Izdvajamo iz teksta pod naslovom “Srpska elita suočava se sa razotkrivanjem da je pomagala osumnjičenima za ratne zločine Karadžiću i Mladiću”

 

 

Nikolić je otišao još dalje u odbacivanju krivice Srba. Njegova retorika je zaprepastila Brisel i susede uprkos savetima koje je dobio od  jednog kruga zapadnjačkih konsultanata, uključujući bivše američke i francuske diplomate.  U prvih nekoliko dana predsednikovanja, postavio je pitanje da li ubistvo 8.000 muškaraca i dečaka muslimana u bosankom gradu Srebrenici 1995. godine, koje su izvršile srpske snage, predstavlja genocid, a Vukovar, hrvatski grad koji je uništen u ratu 1991. godine i koji je mesto masovnog ubistva Hrvata, pomenuo je kao srpski grad.

“U našem jeziku postoji izreka koja kaže da “vuk dlaku menja, ali ćud nikada” i ona se može odnositi na novoizabranog predsednika”, kaže Vukčević.  “On sada tvrdi da je promenio stavove i politiku.

Međutim, ostaje da se vidi da li je zaista promenio stavove ili nije. “Upitan da li će uspon Nikolića uticati na rad Tužilaštva za ratne zločine, Vukčević kaže da je “prerano tako nešto tvrditi”, ali je istakao da su raniji nacionalistički lideri pokušavali da zatvore njegovu kancelariju. Tužioci tvrde, međutim, da njihov izveštaj o mreži jataka ratnih zločinaca neće biti kritički uzdržan zbog izmenjenog političkog okruženja.

“Otvorićemo slučajeve protiv svih za koje imamo dokaze, a ovo se odnosi i na poznate ličnosti”, kaže zamenik tižioca Bruno Vekarić.

Verovatno je da će javno mnenje biti podeljeno, takođe, oko paralelne istrage beogradskog Tužilaštva za ratne zločine o ulozi medija u podstrekavanju raskolničke mržnje i etničkog čišćenja u poslednjoj deceniji 20. veka. Tužioci ispituju 30 novinara u istrazi u kojoj se pokušava utvrditi kada krajnje granice slobodnog izražavanja predstavljaju pretnju pravu na život.

Prekretnički medijski slučaj počeće, verovatno,  kasnije ove godine, ali krivično gonjenje jataka koji su pomagali Karadžiću, Mladiću i drugim ratnim beguncima da izbegavaju hapšenje više od jedne decenije je neminovno, kaže Vukčević . Ne očekuje se da će istraga o ulozi srpskih medija u podstrekavanju etničkog čišćenja  u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu rezultirati krivičnim gonjenjem još nekoliko meseci, ali u preliminarnom izveštaju piše da su neka izveštavanja tokom rata “predstavljala zapravo kontinuirano posredno ohrabrivanje i podstrekavanje na ratne zločine”.

U izveštaju piše: “Izveštavanje štampe, čiji je cilj bilo  dehumanizacija protivnika, nastojalo je da žrtve liši statusa ljudskog bića. Medijska propaganda na celoj teritoriji bivše Jugoslavije bila je uvod u krvavi balkanski rat.

“Početni pritisak za sprovođenje istrage o medijima došao je od Nezavisnog udruženja novinara Srbije, ali glavno udruženje tvrdi da istraga predstavlja napad na slobodu štampe. Neki novinari, koje su tužioci pozvali, nisu se ni odazvali. Vukčević odbacuje njihove kritike.

“Ovo je vrlo osetljivo pitanje. Moramo da budemo veoma oprezni u bavljenju njime zato što je vrlo teško definisati zločinačko učešće u ratno-huškačkoj retorici. Međutim, ostaje činjenica da reč može da bude ubojitija od metka.  Sloboda izražavanja ne može  da bude iznad bilo čijeg prava na život”.

Komentari (3)

ostavi komentar
sub

07.07.

2012.

anonymous [neregistrovani] u 13:40

Podsećanje i pitanje

Za gospodina jedno podsećanje:
"Samo majka ima pravo da sumnja, svi ostali bi morali priložiti dokaze" pa čak i javni tužioci.
I jedno pitanje:
Da li je možda, tako bitna državna institucija pretvorena u nevladinu organizaciju, ne iz niskih pobuda, nego lakšeg pravnog izražavanja, koje bi možda stari Latini nazvali: "licentia iustitia"?

Odgovori
sub

07.07.

2012.

Momcilo Radosavov MITRIN,novinar iz Beograda [neregistrovani] u 03:20

KRIVDA I PRAVDA

SVOJIM OČIMA ČOVEK DA NE VERUJE, da su osobe, pravničkog obrazovanja, u stanju da u "predsitražnim radnjama", nastupaju u javnosti sa navodima "tridesetak imena novinara", koji su bili izveštači svojih redakcija na poprištima MEĐUNACIONALNIH SUKOBA ,posle raspada bivše SFRJ i da ih BEZ DOKAZA sumnjiče , da su pisanjem o DOGAĐAJIMA stvarali atmosferu i podstrekivali , "GOVOROM MRŽNJE", činjnje ratnih zločina!?
U PRAVU ,kada je reč o krivičnim delima, važi neprikosnoveni princip da "NIKO NE MOŽE BITI O S U Đ E N, dok ne bude DOKAZANA NJEGOVA KRIVICA"! Po onome, što smo imali prilike da pročitamo u štampanim i elektronskim medijima, gospoda na najvišim funkcijama u Tužilaštvu za ratne zločine, a posebno nastpu tužioca Vukčevića i njegovog zamenika Vekarića- u NJIHOVIM o b j a v lj e n i m GOVORIMA- u predistražnom postupku, BEZ I JEDNOG KONKRETNOG DOKAZA o tome šta je ko od pojedinačno navedenih i osumnjičenih novinara protivzakonito radio u vršenju profesionalnog posla, daju se potpuno proizvoljne ocene o delatnosti ratnih izveštača ,kriminalizuju se "odokativno", pa se u javnosti stiče utisak da su TI NOVINARI, već OKRIVLJENI,da za njhovo protivzakonito delovanje (za svakog pojedinačnog osumnjičenog) IMA POUZDANIH DOKAZA O ZLODELU i da će BEZ SUMNJE biti OSUĐENI!? NI ovaj , g o v o r o m POLITIČKOG NAPADA, na demokratski izabranog novog PREDSEDNIKA REPUBLIKE, ni malo nije slučajan!? Detaljnije analize ovoga nastupa imaće prilike da daju spcijalisti za Krivično pravo i profesori na srpskim univerzitetima, ali već sada je i te kako belodano, da POLITIČKO ocenjivanja ličnosti iz Tužilaštva za ratne zločine, o POLITIČKIM NASTUPIMA i GOVORIMA šefa DRŽAVE, u britanskom GARDIJANU, je SKANDAL prvog reda !? Bez kvalifikovane ocene i detaljne analize ponašanja najviših funkcionera (a državnih ČINOVNIKA) ovoga Tužilaštva, ne bi smelo da se OLAKO PREĐE, "ZABORAVI" i ostane bez odgovarajućih posledica!

Odgovori
pet

06.07.

2012.

anonymous СРБИН КОСМОПОЛИТ [neregistrovani] u 19:06

ОДСУСТВО САВИЈЕСТИ

Наравно, по господи Векарићу и Вукчевићу, само су српске бебе невине, а све што је било проговорило и проходало у првој половини десетог десетљећа 20. вијека - криво је за геноцид ("геноицид") у Сребреници. Новинари, него како! Они су ратни хушкачи, није то ни Клинтон, ни Ватикан, ни Олбрајтова, ни генерал Кларк. Они у својој "безазлености" никако да схвате да се Југославија није растурила сама од себе, већ да је, плански и смишљено, разбијена (разбуцана) спољним силама, уз (пот)плаћене "извођаче радова" изнутра. Господо, шта то бијаше савијест?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi