Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Vade zakone iz fioka
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 07. 2012.

Autor: S. S. R - P. V. Izvor: Večernje novosti

Vade zakone iz fioka

Iz Skupštine povučeno 70 zakona, nova vlada će umesto njih doneti svoje propise

 

Odmah po izboru nove vlade prvo će da padnu važeći zakoni o informisanju i javnim nabavkama. Propisi koji su već u parlamentarnoj proceduri biće povučeni, a očekuje se da bude promenjen i vladin zaključak o finansiranju kancelarije Vuka Jeremića u UN.

To bi mogli da budu samo prvi potezi nove vladajuće koalicije naprednjaka, socijalista i URS. Dačić, Vučić i Dinkić najavljuju promene i rezove u mnogim sferma i u samom načinu rada državnih institucija.

Kako saznajemo, u skupštinsku proceduru biće vraćeni i mnogi "umiveni" propisi naprednjaka koji su u prošlom mandatu neslavno prošli kao "opozicioni".

Potpredsednica SNS Jorgovanka Tabaković objašnjava za "Novosti" da će prvo na usvajanje doći zakon o vladi, ministarstvima i državnim službenicima, koje je ova stranka već predlagala, a pravljen je po principu da u kabinetu ima 12 resora. Moguće je da će u njega biti unete neke izmene, s obzirom na to da se pregovori vrte oko 15 resora.

- Među prvima će biti i Zakon o javnim nabavkama koji smo takođe predložili, ali i promene oštrog Zakona o informisanju. Onda će na red doći set propisa koji se odnosi na reformu javnog sektora - objašnjava Tabakovićeva.

Potpredsednica URS Suzana Grubješić objašnjava za "Novosti" da je zasada sigurno samo jedno:

- Predložićemo novi zakon o profesionalnom upravljanju javnim preduzećima, prema kojem treba da ih vode stručni, a ne partijski ljudi. Za sve ostale propise ćemo videti.

Promene akta o informisanju koji predviđa ogromne kazne za medije podržaće i SPS. Socijalisti nisu ni želeli da podignu ruke za zakon, pa je on 2009. godine donet bez njihovih glasova.

Po odlasku starog saveza, iz parlamentarne procedure povučeno je sedamdesetak zakona i sporazuma, a da li će se vratiti u Narodnu skupštinu, zavisiće od nove vlade. Prema najavama naprednjaka, socijalista i regionalista, namera im je da "ožive" propise koje su ove partije predlagale u protekle četiri godine, ali nisu dobile podršku.

Inače, praksa pokazuje da članovima nove vlade treba mesec dana da pregledaju stare zakone, počnu da pišu nove i šalju ih u parlament. To znači da će zakonodavni dom tek od jeseni ući u redovan tempo donošenja propisa.

ČEKAJU DVA ZAKONA

U skupštinskoj proceduri trenutno se nalaze samo dva zakona. U pitanju su propisi o rokovima plaćanja obaveza korisnika javnih sredstava i izmene zakona o porezu na dodatu vrednost.

Njih je predložio poslanik DSS Radojko Obradović 14. juna. Ovo su ujedno i prva dva teksta koja su stigla u parlament u novom sazivu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi