Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Trideset šest puta na sudu zbog otete kamere
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 07. 2012.

Autor: R.H. Izvor: Politika

Trideset šest puta na sudu zbog otete kamere

Punih 12 godina je prošlo od kad je u junu 2000. godine Snežani Stojadinović i Aleksandru Kostiću, novinarki i snimatelju PG Mreža, dok su bili na zadatku i snimali zgradu Nezavisnog udruženja građana Zemuna oteta kamera.


Prišli su im pripadnici obezbeđenja Srpske radikalne stranke Branislav Gavrilović i Nebojša Gavranov i tražili da predaju snimljenu kasetu. Ovaj zahtev, prema rečima novinarke Stojadinović, u to vreme nije bio neuobičajen. Ali, posle predaje kasete, Gavrilović je silom istrgao kameru iz ruku snimatelja Kostića, pa su obojica pripadnika obezbeđenja sa oduzetom kamerom otišli u sedište Srpske radikalne stranke.

„Koliko znam, u istoriji srpskog novinarstva ne postoji primer da su novinarima oduzeli kameru. Dešavalo se da su uzimali trake, da ne dozvoljavaju snimanje ili traže da se snimak poništi, ali da otmu kameru – to je jedinstven slučaj”,
kaže Snežana Stojadinović.

Prema njenim rečima, nakon što im je kamera oduzeta, novinari PG Mreža su pokušali da vide šta se dešava, ali im je pristup u sedište Srpske radikalne stranke bio zabranjen.

U novembru 2001. godine, Okružno javno tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv okrivljenih Branislava Gavrilovića i Nebojše Gavranova zbog nedozvoljenog držanja oružja (Gavrilović) i krivičnog dela teške krađe u saizvršilaštvu. U
optužnici se navodi da su „ispred zgrade Nezavisnog udruženja građana Zemuna na naročito drzak način oduzeli kameru marke „soni”, model DSR-200 AP, vrednosti tada 90.000 dinara (15.000 DM) u vlasništvu oštećene Produkcijske grupe Mreža, u nameri da prisvajanjem te stvari pribave sebi i drugome protivpravnu imovinsku korist”.

Jedanaest godina i sedam meseci je prošlo a sudski proces nije završen. Od podizanja optužnice do danas, prema evidenciji advokatske kancelarije koja zastupa Produkcijsku grupu Mreža, zakazano je 36 ročišta za glavni pretres.

Ročišta su „uglavnom odlagana zbog nedostatka procesnih pretpostavki, bolesti okrivljenog i propuštanja sudije da koristeći zakonske mogućnosti čvršćim stavom obezbedi tok suđenja.

U predmetu su obavljena tri veštačenja sposobnosti okrivljenog za prisustvovanje glavnom pretresu. Specijalista je utvrdio da je okrivljeni sposoban da prati glavni pretres. Ali, sve u svemu, postupak još nije okončan, niti se nazire njegov kraj.

U izveštaju „Sloboda medija u Srbiji 2008”, Odeljenja za medije misije OEBS, navodi se da je novinar Dragan Stojković osuđen za nanošenje duševnog bola potpredsedniku Srpske radikalne stranke Draganu Todoroviću. Stojković je duševni bol naneo tekstom u nedeljniku „Hronika za Zemun”, iz septembra 2002.

godine, koji je bio posvećen otimanju televizijske kamere ekipi PG Mreža.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) negodovalo je juče zbog, kako je ocenilo, neshvatljive dugotrajnosti sudskog postupka.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi