Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Čekajući pravdu u Srbiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 07. 2012.

Autor: Nataša Marković Izvor: Danas

Čekajući pravdu u Srbiji

Nezakonita privatizacija Večernjih novosti


Kada umre neko sa spiska novinara bivših radnika „Večernjih novosti“, koje je Kompanija Novosti opljačkala u nezakonitoj privatizaciji, jedino mi preostaje da napišem tekst za novine i podsetim javnost Srbije na nepravdu koja nam je učinjena. Država, Milan Beko, Kompanija Novosti, Manojlo Vukotić sa kojima godinama vodimo sudski spor, poneli su se prema nama kao drumski razbojnici za koje ne važe zakoni i propisi Srbije!? U međuvremenu, petoro naših kolega je umrlo čekajući pravdu u Srbiji!

 Ima nas 33, zajedno imamo preko - šeststotina godina radnog staža! Naša potraživanja iznose oko - milion evra!!! Na našem spisku ima i novinara koji su u toj redakciji radili i trideset godina!? Onaj ko želi da kupi Kompaniju Novosti, a takvih glasina je bilo ovih dana, mora da zna istinu, mora i nas da obešteti. Srbija ako želi da bude pristojna, demokratska i pravna država, u kojoj pojedinci poput Milana Beka, neće biti ljudi van zakona, u kojoj država i politička klasa ne pljačka svoje građane i ne brine samo o svojim sebičnim interesima, mora da razreši „Slučaj Kompanije Novosti“ koja se nalazi na onom čuvenom spisku - dvadeset četiri privatizacije, čije preispitivanje traži Evropska unija.

 Naš jedini greh je, što u vreme privatizacije „Večernjih novosti“ nismo više radili u toj kući. Pošto je ta privatizacija bila netransparentna i nezakonita (nije bilo javnog obaveštenja kako zakon nalaže, informacija je bila okačena na liftu i klozetu redakcije) nije nas bilo na spisku akcionara. Kada smo saznali, pokrenuli smo prvu tužbu pred sudom 2005. godine, kad „Večernje novosti“ još nisu bile prodate. Te godine, u više navrata smo pokušavali da razgovaramo sa Manojlom Vukotićem, glavnim urednikom i direktorom „Novosti“, kao i sa akcionarima, da isprave nepravdu prema nama, ali su svi naši pokušaji bili bezuspešni.

Prema ekspertizi našeg pravnog zastupnika Branka Pavlovića, koji je bio konsultant malih akcionara u mnogim privatizacijama u Srbiji, ovo je jedna od retkih privatizacija u kojoj je sve - nezakonito! Uostalom, to je utvrdila i Verica Barać i Savet za borbu protiv korupcije u svom Izveštaju koji je prosleđen predsedniku Vlade Srbije i svim nadležnim državnim institucijama.

Poznato je da je 2000. godine država poništila privatizaciju „Večernjih novosti“, to rešenje potpisala je Jorgovanka Tabaković i zahtevala da se ceo postupak ponovi, što nikada nije učinjeno!? Takođe je poznato, da je vlastička struktura Kompanije Novosti nezakonita!

„Savet za borbu protiv korupcije je na osnovu dokumentacije utvrdio da su u periodu od deset godina državne institucije u privatizaciji Novosti kontinuirano donosile nezakonite odluke na štetu Republike Srbije, a u korist
određene grupe koja je od 2000. godine uzurpirala ovu kompaniju i tajkuna sa kojima je ova grupa dogovorila preuzimanje većinskog paketa akcija. U ovom procesu nije oštećena samo država već i zaposleni u Novostima koji su imali pravo na besplatne akcije i koji su 2008. godine podigli tužbu protiv Republike Srbije, Kompanije Novosti i Manojla Vukotića radi naknade štete“, kaže se u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije.

„Novosti su 2000. godine bile preduzeće u 100 odsto društvenom vlasništvu, pa je upis akcionarskog društva u sudski registar 2002. godine bio - nezakonit!

Iako je Vlada Srbije 2006. godine, nakon uočenih nezakonitosti, naložila Ministarstvu privrede, na čijem čelu je bio Predrag Bubalo, da izvrši reviziju vlasničke strukture, kao i da preduzme mere oko obustave evidentiranja i
emitovanja akcija Novosti, Ministarstvo to nije učinilo. Način prodaje, koji je omogućilo Ministarstvo privrede, zapravo je doveo do toga da se uspostavi kontrola nad najtiražnijim dnevnim listom u Srbiji, kao da se ne radi o javnom interesu. Odluke koje su potom donosile Komisija za hartije od vrednosti i Komisija za zaštitu konkurencije, omogućile su Milanu Beku da više od pet godina nezakonito raspolaže jednom od najuticajnijih i najprofitabilnijih
informativnih kuća u Srbiji“, mišljenje je Saveta za borbu protiv korupcije.

O privatizaciji „Novosti“, kao i o privilegovanim pojedincima, velikim mešetarima srpske privatizacije poput Milana Beka (Luka Beograd, Knjaz Miloš, Novosti) mogao bi se napisati uzbudljiv krimi-roman i demonstirati simbioza neodgovornih političara, bahatih tajkuna, surove mafije, korumpiranog sudstva i uticaja moćnih stranih aktera, u ovom slučaju VAC-a i Bodo Hombaha.

Prvu tužbu sudu predali smo još 2005. godine, kada „Novosti“ još nisu bile prodate (2006), a drugu marta 2008. godine. Od tada do danas, naš predmet je promenio sedam sudova i sedam sudija (i sve su bile žene), i pet identifikacionih brojeva. Svi sudovi su se oglasili - nenadležnim! I konačno, ovih dana, predmet je stigao u Viši sud pod brojem 310-2012. Želimo da skrenemo pažnju javnosti, da se ne radi samo o Kompaniji Novosti, već i o imovini od 27.000 kvadrata, na ekskluzivnom mestu u Beogradu (navodno Novosti imaju pravo na 6.000 kvadrata) na Trgu Nikole Pašića (nekadašnja zgrada Borbe), koja nije ušla u privatizacionu masu, a koje žele da se dočepaju akteri ove srpske drame.

 Ovo je priča o nemoći pojedinca pred bahatošću i neodgovornošću državne birokratije, o korumpiranoj vlasti zaokupljenoj samo sopstvenim interesima, koja drži pravosuđe pod svojom kontrolom. Priča o grupi novinara i njihovoj dugogodišnjoj potrazi za pravdom, o zidu ćutanja, o kafkijanskoj atmosferi i hodu po mukama kroz državne institucije.U sedam godina, hilade časova izgubili smo hodajući od vrata do vrata državnih institucija, mi koji sebe smatramo pismenim ljudima. Pitam se šta je tek ostalo za nepismene i nemoćne!? Nigde ni jednog jedinog glasa, ni jednog odgovora, kao da nismo živi ljudi! Iako smo znali da su „Novosti“ kupili parama VAC-a (preko Stanka Subotića) Milan Beko i Milorad Mišković, pet godina nismo mogli da dobijemo zvaničnu informaciju - ko je zaista vlasnik Kompanije Novosti, sve dok Milan Beko nije sam priznao 2010. u emisiji TV studio B-92 da je on većinski vlasnik (62,42), ostalo je u vlasništvu države Srbije.

Jedina koja nas je primila, saslušala, podržala, ohrabrila da nastavimo borbu bila je Verica Barać i Savet za borbu protiv korupcije i mi smo im beskrajno zahvalni!!! Primili su nas i predstavnici Evropske komisije u Beogradu, kao i predsednici oba udruženja novinara Ljiljana Smailović i Vukašin Obradović.

Oštećeni novinari Novosti

1. Milena Dražić, 2. Nenad Lj. Stefanović, 3. Slobodanka Ast, 4. Grujica Spasović, 5. Hari Štajner, 6. Danko Vasović, 7. Nataša Marković, 8. Branko Stošić, 9. Vladimir Bačlija, 10. Slaviša Stepanović, 11. Sofija Dotlić, 12.
Živko Milić, 13. Vlada Todorović, 14. Ivan Benešić, 15. Dragiša Blažić, 16. Miloš Cvetković, 17. Radoje Andrić, 18. Aleksandar Đukanović, 19. Milivoje Glišić, 20. Dragan Jovanović, 21. Radmila Stanković, 22. Bogoljub Pejčić, 23. Sveta Tadić, 24. Emilija Bogdanović, 25. Dragan Zindović, 26. Gordana Peškir, 27. Marija Kesler, 28. Duško Tešić, 29. Divna Đorđević, 30. Branislav Stanković, 31. Mirjana Jovanović, 32. Slobodan Rakić, 33. Miško Jauković.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi