Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Priveden u policiju zbog satiričnog "tvita"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 07. 2012.

Autor: N.N. Izvor: Biz Life

Priveden u policiju zbog satiričnog "tvita"

Jedan od autora tekstova na portalu njuz.net Goran Mirković priveden na informativni razgovor u policiju u Novom Sadu zbog satiričnog komentara na Tviteru.

 

Nakon što je na ovoj društvenoj mreži pre pola godine napisao: "Napokon imam vezu na daljinu - prodao sam devojku u belo roblje", Mirkovića su, kako piše u njegovim tvitovima, probudila uniformisana lica u čijoj je pratnji otišao do zgrade policije, pritom odbijajući da mu objasne zbog čega je neophodno da da iskaz, piše portal 021.

„U utorak su mi na vrata došli ljudi iz policije i uručili mi poziv da se po građanskoj dužnosti pojavim sutra u stanici. Bio sam zbunjen, ali su mi oni rekli da se radi o “nečemu iz grada”, te da mi neće biti neophodan advokat. Kada su otišli, pogledao sam poziv i krivično delo u njemu: član 388 Krivičnog zakonika - trgovina ljudima,“ rekao je Mirković za Alo!

U novosadskoj policiji potvrdili su da je Mirković bio na informativnom razgovoru po zahtevu Uprave granične policije iz Beograda.

„Ponašali su se normalno i civilizovano. Nisu mi uputili ni najmanji ružan komentar. U jednom momentu, naspram mene je seo policajac i pitao me: “Da li ti je ovo poznato?” i pročitao mi sa papira taj tvit od pre šest-sedam meseci. Bio sam zabezeknut. Tema je ozbiljna, ali ovo je bio očigledan plod satire. Rekao sam da su svi moji tvitovi takvi i da nema stvarnih događaja i stvarnih ljudi,“ rekao je ovaj tviteraš.

Branko Stamenković, posebni tužilac za viskotehnološki kriminal, rekao je za Alo! da policija ima obavezu da proveri svaku prijavu građana. „S obzirom na to da je izjava bila napisana na javnom „twitter“ nalogu, moguće je i da je neki tviteraš obavestio policiju, a dužnost policije u tom slučaju je da proveri navode, pogotovo kada je u pitanju tako ozbiljno krivično delo kao trgovina ljudima,“ kaže on i dodaje da Republičko tužilaštvo u ovom konkretnom slučaju nije dobilo prijavu, ali da je svejedno trebalo proveriti.

U toku jučerašnjeg dana ova vest je izazvala pravu buru na društvenim mrežama, pa su tako ostali tviteraši na hashtagu #mup, počeli da ostavljaju tvitove u kojima MUP-u Srbije „priznaju svoje zločine“ ili objavljuju najave za buduće „nelegalne akcije“. Naravno, da ne bude zabune, i ti tvitovi su aforistični.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi