Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nužne mere za opstanak štampe
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 07. 2012.

Autor: A. B. Izvor: Zrenjanin

Nužne mere za opstanak štampe

Zahtev Upravnog odbora Asocijacije medija novoj vladi

 

Asocijacija medija, koja okuplja 13 novinsko-izdavačkih kuća sa devet dnevnih listova, 130 magazina i dve novinske agencije, očekuje od nove Vlade hitan dijalog sa medijskom industrijom o unapređenju poslovanja kompletnog novinsko-izdavačkog sektora i upozorava da tse Srbija, ukoliko se odmah ne preduzmu odgovarajuće mere, biti jedna od retkih zemalja u Evropi koja će ostati bez štampanih medija. Na ovu opasnost Asocijacija ukazuje više od dve godine, ali u tom periodu, osim voluntarističkih pokušaja pojedinih predstavnika Vlade, ništa nije učinjeno kako bi se stanje bar delimično popravilo.

Uprkos tome što su članovi Asocijacije svesni razmera i težine ekonomske krize i dele sudbinu najvećeg dela srpske privrede, stanje na tržištu, zakonska regulativa, posebno fiskalna politika i opšti odnos prema medijima, uticali su na to da broj novina i magazina u Srbiji u protekle dve godine opadne za više od 50 odsto (sa 427 u 2009. na manje od 200 na kraju 2011, godine). U takvoj situaciji, Upravni odbor Asocijacije medija insistira na doslednom sprovođenju Medijske strategije, čiji Akcioni plan realizacije nedopustivo kasni.

- Upravni odbor zahteva da država, u postupku i rokovima predviđenim Medijskom strategijom, na transparentan način izađe iz vlasništva u svim medijima u kojima još ima svoje udele.

Upravni odbor traži i da se, u skladu sa Strategijom, odmah pristupi izmenama i dopunama ili izradi paketa novih medijskih zakona, pre svega Zakona o informisanju, Zakona o oglašavanju, Zakona o javnim servisima i Zakona o elektronskim komunikacijama - navodi se u saopštenju ove asocijacije.

Očekujući podsticajno i razvojno medijsko zakonodavstvo, koje uvažava svetske trendove u medijskoj industriji, Upravni odbor se protivi formiranju regionalnih i lokalnih javnih servisa i zahteva da se ubuduće sva budžetska
sredstva namenjena medijima distribuiraju isključivo putem projektnog finansiranja.

Za ravnopravnu konkurenciju

Upravni odbor podržava samoregulaciju unutar medijskog sektora, na osnovu krovnih zakona, ali traži i zaštitu komercijalnih medija od preferencija javnih servisa. Asocijacija insistira i da se štampanim medijima PDV smanji na 4 odsto ili 2 odsto, u skladu sa inicijativom Evropske asocijacije novinskih izdavača da sve zemlje Evropske unije štampanim medijima maksimalno smanje PDV ili da ga svedu na nultu stopu.

Upravni odbor Asocijacije medija takođe očekuje i ukidanje svih carina na uvoz repromaterijala i opreme za štampane medije, kao i stimulisanje zapošljavanja u medijskom sektoru smanjivanjem poreza i doprinosa na stalno zaposlene, oslobađanjem od dela poreza i doprinosa na novozaposlene i smanjivanjem poreza na autorske honorare.

Kao ravnopravan član Evropske asocijacije novinskih izdavača, čija će godišnja skupština biti održana u Beogradu polovinom 2013. godine, Asocijacija medija očekuje i detaljnu kontrolu svih medija koji dobijaju državnu pomoć, poštovanje i maksimalnu zaštitu uslova za ravnopravnu konkurenciju na tržištu, kao i poštovanje i zaštitu autorskih prava.

Sastanak sa premijerom

Upravni odbor Asocijacije medija, odmah posle formiranja Vlade Srbije, poziva na sastanak novog premijera i resorne ministre kulture, trgovine i finansija, kako bi hitno bile preduzete sve neophodne mere kojima bi se predupredilo i zaustavilo dalje posrtanje i gašenje štampanih medija.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi