Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  U EU počela javna rasprava o zaštiti novinara od SLAPP tužbi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 10. 2021.

Autor: EURACTIV.com Izvor: EURACTIV.com

U EU počela javna rasprava o zaštiti novinara od SLAPP tužbi

Evropska komisija pokrenula je javnu raspravu o svom planu zaštite novinara i boraca za ljudska prava od sudskih sporova koji imaju za cilj da im ograniče rad.

Informacije iz javne rasprave poslužiće za predstojeću inicijativu Evropske komisije o tzv. strateškim tužbama protiv učešća javnosti (SLAPP) koje biznis, vlade ili pojedinci često koriste da ućutkaju ljude iz medija ili poslenike na polju ljudskih prava.

"Novinari i branioci ljudskih prava treba da budu čuvari naše demokratije a ne da budu pravno uznemiravani kako bi ih oni na vlasti držali pod kontrolom. Javna rasprava će nam pomoći da razumemo šta treba da uradimo da ih zaštitimo", rekla je povodom pokretanja javne rasprave potpredsednica Evropske komisije za vrednosti i transparentnost Vera Jurova.

Predložena inicijativa o SLAPP objavljena je u decembru 2020. u sklopu Akcionog plana za evropsku demokratiju, širokog paketa mera usmerenih na jačanje slobodnih izbora, zaštitu slobode medija i borbu protiv dezinformacija.

Upotreba SLAPP tužbi protiv novinara u Evropi raste a pozivi EU da preduzme mere protiv takvih tužbi učestali su od ubistva malteške istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije 2017. Protiv nje je bilo pokrenuto 47 SLAPP tužbi.

Ranije ove godine više od 100 organizacija potpisalo je otvoreno pismo Savetu Evrope u kome se traže preporuke za borbu protiv sve češćeg korišćenja SLAPP na kontinentu, u zemljama EU i onim van bloka.

SLAPP tužbe "zloupotrebljavaju pravne i pravosudne sisteme radi cenzure, zastrašivanja i učutkivanja novinara i boraca za ljudska prava", rekao je evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders opisujući ih kao "pretnju demokratskim vrednostima i osnovnim pravima".

"Inicijativa Evropske komisije će se baviti tom pretnjom i pomoći da se obezbedi pravilno funkcionisanje kontrole", dodao je evropski komesar.

Javna rasprava je počela 4. oktobra i trajaće do 10. januara 2022. a usvajanje inicijative očekuje se tokom proleća.

Među nedavnim akcijama Komisije pod okriljem Akcionog plana za demokratiju su i uvođenja Preporuka za bezbednost novinara i podsticaj za širu podršku kada je u pitanju ažuriranje Kodeksa prakse o dezinformacijama iz 2018.

Evroposlanik Timo Velken (Tiemo Wölken), izvestilac Odbora za pravne poslove EP (JURI) za SLAPP tužbe, rekao je za EURACTIV da "moramo da razvijemo snažniju pravosudnu saradnju davanjem zajedničkih pravila o tome kako se nositi sa SLAPP".

"To mora uključivati, ali se ne ograničava na, jasnu definiciju SLAPP, pravila o poverljivosti istraga i izveštaja, uključujući izvore informacija, kao i pravila koja žrtvama daju mogućnost da dobiju otkaz", dodao je Rejnders.

Velken je rekao da će biti uvedene i nezakonodavne mere, "npr. uvođenje preko potrebnih i robusnijih fondova za podršku žrtvama SLAPP ili uvođenje efikasne pomoći, informacija i praktičnih saveta i podrške na jednom mestu kao 'prve pomoći' za žrtve SLAPP".


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi