Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Preminuo novinar Petar Popović
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 07. 2012.

Autor: N. N. Izvor: RTV

Preminuo novinar Petar Popović

U Novom Sadu je 12. jula, u 78. godini, preminuo Petar Popović, poznati novinar, muzički i pozorišni kritičar, urednik listova Borba, Naša Borba i Danas.

 

Uz sve druge dužnosti i poslove u novinarstvu i institucijama kulture na kojima je bio angažovan od najranije mladosti, Petar Popović je bio i daroviti pesnik i prevodilac stihova mnogih mađarskih pesnika.

Od đačkih dana Petar se opredelio za novinarstvo: od 1951. sarađivao je u Glasu srednjoškolaca, a od 1954. bio je angažovan u pokretu mladih okupljenih oko novosadske Tribine mladih i jedan je od njenih osnivača.

Bio je zaposlen u nedeljniku Novosadski dnevnik, koji je kasnije izlazio pod nazivom Tribina. Pisao je o muzici, filmu i književnosti. Docnije se zaposlio u Forumu, potom u Progresu, gde je radio u listu Nova Knjiga (1959-61). Posle vojske vratio se u isti  list za glavnog urednika (1961-65).

Godine 1965. prešao je da radi u Rijeku i tamo pisao za reviju Plavi putevi. Po povratku u Srbiju, u listu Borba je 1968. dobio mesto muzičkog i pozorišnog kritičara. Kada se dve decenije kasnije Borba transformisala u Našu borbu, radio je u desku redakcije, posle je prešao na istu dužnost u list Danas.

U penziju je otišao kao zamenik glavnog urednika lista Danas, 2000. godine.

Mesto i vreme sahrane Petra Popovića biće naknadno objavljeni.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi