Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  I neki mediji mogu dobiti status stranih agenata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 07. 2012.

Autor: Zorana Bojić Izvor: Beta

I neki mediji mogu dobiti status stranih agenata

Moskva-Mediji koji se finansiraju iz inostranstva mogli bi da budu označeni kao "strani agenti" izmenama zakona o medijima.

Ruska Duma je u petak kao "strane agente" zakonom označila nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva kao "strani agenti".


To su današnjoj "Izvestiji" izjavili poslanici vladajuće Jedinstvene Rusije, koja ima većinu u parlamentu, Vladimir Burmatov i Ilja Kostunov.

Poslanici Jedinstvene Rusije planiraju da medije koji se finansiraju iz inostranstva uključe u spisak "organizacija koje se posebno proveravaju", i imaće oznaku "mediji koji rade u interesu stranih država", piše list.

Mediji koji su komercijalna pravna lica ne potpadaju pod zakon o nekomercijalnim organizacijama, odnosno o nevladinim organizacijama, te tako već donetim zakonom ne mogu dobiti oznaku "strani agenti", objasnili su poslanici.

Kostunov kaže da mnogi mediji dobijaju finansijsku pomoć iz inostranstva, mešaju se u unutrašnju politiku Rusije i služe širenju strane propagande, a "prave se da sami zarađuju novac".

Njih treba takođe uvrstiti u "strane agente", ali treba razmisliti o tačnom nazivu, smatra Kostunov. Burmatov navodi da čitaoci imaju pravo da znaju izvore finansiranja medija. "Znamo da u zemlji postoje različiti sajtovi, novine i nedeljnici čije finansiranje nije transparentno", kaže on.

Taj poslanik, međutim, ne smatra da treba sve medije okarakterisati na isti način.

Ako dobijaju pomoć od deset odsto svog budžeta, ne moraju da budu upisani u "strane agente", ali ako je pomoć veća od 50 odsto, to znači da strani donatori imaju pravo da se mešaju u uređivačku politiku. U tom slučaju je moguće davanje statusa "strani agent", objasnio je Burmatov.

Poslanik opozicione "Pravedne Rusije" Ilja Ponomarjov rekao je listu da je posle donošenja zakona o NVO, to potpuno logičan korak vlasti.

"Logika tog zakona mi je jasna. Sve se kreće ka zaoštravanju. To je kratkovida odluka vlasti", kazao je Ponomarjov, dodavši da će to dovesti do dodatnog talasa negativnog raspoloženja, i okretanja ljudi protiv vlasti.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi