Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Plišane mede došle glave beloruskom novinaru
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 07. 2012.

Autor: N.N. Izvor: Beta

Plišane mede došle glave beloruskom novinaru

MINSK - Beloruska policija uhapsila je novinara koji je objavio izveštaj o kampanji u kojoj su iz jedne švedske letelice na belorusku teritoriju izbačene desetine plišanih meda sa padobrančićima i porukama podrške borbi za slobodu govora u Belorusiji.

Kako prenose svetski mediji, urednik i osnivač veb sajta Beloruske novinske fotografije, Anton Surjapin pritvoren je 13. jula i morao je da provede 72 sata u zatvoru, dok je policija radila na utvrđivanju njegove povezanosti sa kampanjom.

Surjapin tvrdi da je fotografiju o događaju dobio od izvora kojeg ne želi da otkrije i koji živi izvan glavnog beloruskog grada Minska.

On je, takođe, uz fotografiju objavio i kratak izveštaj tog izvora, koji je naveo da je šetao ulicom u beloruskoj prestonici, kada je video mali avion kako izbacuje medvediće.

Beloruske vlasti su najpre objavile da je ceo događaj bio obmana i da se nikad nije ni desio.

Tvrdile su da su slike objavljene na internetu "vizuelna falsifikacija".

Radio Slobodna Evropa prenosi da je švedska firma za odnose sa javnošću Studio total, prema svojim rečima, izbacila 1.000 plišanih meda iz aviona koji je ilegalno ušao u beloruski vazdušni prostor.

Ta kompanija je na Jutjubu objavila nemontirani snimak leta kako bi dokazala da je sprovela akcije u znak podrške slobodi govora u Belorusiji.

Jedan švajcarski list, kako prenosi Slobodna Evropa, citirao je prodemokratskog aktivistu iz Minska koji je rekao da "evro-glupaci" treba da ostave na miru Beloruse i da "prestanu da potpomažu sve vrste aktivnosti klovnova iz Švedske i Belorusije".

Koosnivač Studija total Per Kromvel izrazio je nadu da će se o akciji njegove firme uskoro otvoreno govoriti u beloruskim državnim medijima.

Litvanski zvaničnici potvrdili su da je njihov vazdušni prostor povređen 4. jula, ne precizirajući da li se radi o avionu Studio totala.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi