Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Istinomer: Dezinformacije ne poznaju granice, brisanje – povod za teorije zavere
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 02. 2022.

Autor: N1 Izvor: N1

Istinomer: Dezinformacije ne poznaju granice, brisanje – povod za teorije zavere

Novinarka i projektna koordinatorka "Istinomera" Jovana Prešić rekla je za N1 da je posle otvorenog pisma direktorki Jutjuba, u kome se zahteva da ta platforma prestane da bude jedan od glavnih kanala za plasiranje dezinformacija na internetu, stigao odgovor i da treba da usledi sastanak

"Odmah smo dobili odgovor od predstavinka Jutjuba. Saradnja viša od 40 država, svi smo članice međunarodne mreže za proveru činjenica, imamo konstantnu komunikaciju, odlučili smo da zajedno skrenemo pažnju, da preduzmemo mere da se bore protiv dezinformacija na svojoj platformi", rekla je ona.

Prešić objašnjava koje su promene u pitanju i na šta se odnose.

„Prva promena je da Jutjub poveća transparentnost, da objavi politiku moderacije sadržaja koje se tiče dezinformacija koja trenutno nije najjasnija, zatim da Jutjub omogući i i podrži nezavisno istraživanje dezinformacionih kampanja. Jedan od osnovnih problema koji smo prometili – do korisnika dolaze algoritmom preporuke, ako ste pogledali jedan video odmah se sličan preporučuje sa strane. Jutjub trenutno o moderaciji sadržaja koji se tiče dezinformacija razmišlja o brisanju ili nebrisanju tog sadržaja, umesto brisanja bolje bi bilo nuđenje konteksta, koji bi omogućio korisnicima da se dalje informišu o temi“, rekla je ona.

Dodaje da se još jedan od predloga odnosi na to da se nalozi koji šire dezinformacije sankcionišu i navodi koje se dezinformacije šire na Jutjubu i Fejsbuku.

„To su definitivno one koje se tiču pandemije, kako je nastala, da li je to zavera, vakcinacija poslednjih godinu dana. Dezinformacije ne poznaju granice, brzo se prošire i na deo Srbije, brzo se to titluje, pre nekoliko meseci smo imali izjavu francuskog nobelovca da će svi vakcinisani umreti za dve godine, moje koleginice su dokazale da se radi o dezinformaciji“, rekla je Prešić.

Smatra da takav sadržaj nije dobro uklanjati.

„To je povod za dalje teorije zavere. Na ovaj način već sarađujemo sa Fejsbukom, uvideli smo da je mnogo efikasnije da se uz dezinformacije ponudi kontekst“, kaže.

Navodi da je to očigledno igranje sa strahom i da senzacionalne stvari utiču na ljude, te da oni koji šire dezinformacije to znaju i dodaje gde su sve uočene.

„Osim pandemije i vakcinacije, tu su teorije zavere, koje su postale povezane sa pandemijom, a ranije nisu bile. Recimo tragovi iz aviona, sada je to prilagođeno da se tako širi virus, to je jedan primer, ima ih još, ko god koristi neku društvenu mrežu primetiće, nije ograničeno“, zaključila je Jovana Prešić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi